Volstrit nokautirao ceo svet - strmoglav pad svuda

Izvor: B92, 11.Okt.2018, 12:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Volstrit nokautirao ceo svet - strmoglav pad svuda

Beograd -- Indeksi na azijskim berzama su zabeležili strmoglave padove posle značajnih gubitaka na Vol stritu prethodnog dana.

Evropske berze takođe su duboko u crvenom pošto je glavni kineski indeks na najnižem nivou u poslednje četiri godine.

Šangajski kompozitni indeks, posle velikog pada početkom nedelje, danas je pao više od pet odsto na najniži nivo od novembra 2014, dok je japanski Nikkei 225 >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pao skoro četiri odsto, što je neuobičajeno za taj indeks.

Investitori strahuju od daljeg povećanja američkih referentih kamata, što će podići cene pozajmljivanja i uticati na privredni rast, ocenjuje AP.

Američki predsednik Donald Tramp je rekao da Federalne rezerve greše s podizanjem kamata. "Mislim da je Fed poludeo", rekao je Tramp.

Na negativno raspoloženje takođe utiče sukob SAD i Kine oko carina. Medjunarodni monetarni fond je ove nedelje smanjio procenjeni rast, navodeći kao razlog rast referentnih kamata i tenzije oko trgovine.

Juče je na Vol stritu Standard end Pur 500 pao 3,3 odsto, a Dau džons 3,1 odsto, što je njegov najveći gubitak u poslednjih osam meseci. Tehnološki indeks Nasdak pao je 4,1 odsto, a u poslednjih pet dana 7,5 odsto.

Tehnološki giganti Epl (Apple) i Amazon, dve najvrednije kompanije u indeksu S&P 500, imali su najgori dan u poslednje dve i po godine. Epl je pao 4,6 odsto, a Amazon 6,2 odsto. Vrednost akcija Amazona je od početka godine porasla 50 odsto, ali je s najvišeg nivoa početkom septembra pala 14 odsto.

Gubici su odjeknuli u Aziji i Evropu.

Japanski Nikkei 225 izgubio je 3,9 odsto, Šangajski kompozitni indeks 5,2 odsto, hongkongški Hang Seng 3,7 odsto, južnokorejski Kospi 4,4 odsto, a australijski S&P/ASX 200 2,7 odsto.

Nemački DAX je u padu od 1,3 odsto, francuski CAC 40 od 1,5 odsto, a britanski FTSE 100 od 1,8 odsto. Fjučrsi na Vol stritu najavaljuju nove gubitke.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Strmoglavi padovi na azijskim berzama

Izvor: N1 televizija, 11.Okt.2018

Indeksi na azijskim berzama zabeležili su strmoglave padove posle značajnih gubitaka na Vol stritu prethodnog dana...Evropske berze takođe su duboko u crvenom pošto je glavni kineski indeks na najnižem nivou u poslednje četiri godine...Šangajski kompozitni indeks, posle velikog pada početkom...

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.