Već rođena osoba koja će živeti 150 godina

Izvor: Politika, 03.Avg.2011, 21:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Već rođena osoba koja će živeti 150 godina

Dosad je najstarija osoba na svetu živela 122 godine, a u Japanu je 2010. bilo više od 44.000 stogodišnjaka

Ukoliko su tačna predviđanja Obrija de Greja, jednog od vodećih britanskih naučnika, prva osoba koja će doživeti 150 godina već je rođena, a prva osoba koja će živeti čak ceo milenijum mogla bi da se rodi u narednih 20 godina.

Ovaj biomedicinski gerontolog i glavni naučnik neprofitne fondacije za istraživanje dugovečnosti (SENS), sa sedištem >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << u Kaliforniji, smatra da će već za njegovog života lekari raspolagati svim neophodnim sredstvima za „lečenje“ starenja.

„Šanse su 50:50 da se u narednih 25 godina starenje dovede do odlučujućeg nivoa medicinske kontrole“, izjavio je De Grej za Rojters. „Ljudi će uskoro ići lekaru na redovna ’održavanja’, što će podrazumevati terapije s matičnim ćelijama, genske terapije, stimulacije imunog sistema i druge moderne medicinske tehnike“, dodao je doktor.

Cilj je preventivna gerijatrija, tj. periodični odlasci na popravku molekularnih i ćelijskih oštećenja pre nego što dosegnu patogenski nivo.

Koliko dugo i brzo će životni vek moći da se produži u budućnosti još predstavlja nepoznanicu, ali je trend jasan, smatra De Grej.

Sada se svake godine dodaje u proseku tri meseca na dužinu životnog veka, a stručnjaci procenjuju da bi do 2030. u svetu moglo biti milijardu stogodišnjaka.

Tanjug

objavljeno: 04.08.2011.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.