Važno je izbeći novi Hladni rat

Izvor: B92, 06.Sep.2023, 22:53

Važno je izbeći ''novi Hladni rat''

Važno je izbeći "novi Hladni rat", zemlje uključene u sukobe treba da na odgovarajući način rešavaju razlike i sporove, rekao je lkineski premijer Li Ćiang.

"Trenutno je veoma važno suprotstaviti se zauzimanju strana, blokovskoj konfrontaciji i novom hladnom ratu", rekao je Li tokom obraćanja na godišnjem samitu na kojem su učestvovale članice Asocijacije država jugoistočne Azije (ASEAN), kao i Kina, Japan i Južna Koreja, prenosi Rojters.

Zemlje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ASEAN-a, koje su upozorile na opasnost od uvlačenja u sporove velikih sila, takođe vode šire razgovore sa Lijem, potpredsednicom SAD Kamalom Heris i liderima partnerskih zemalja, uključujući Japan, Južnu Koreju, Australiju i Indiju, dodaje agencija.

Ni predsednik SAD Džozef Bajden, ni njegov kineski kolega Si Đinping, ne prisustvuju samitu.

U izjavi na početku svog sastanka sa liderima ASEAN-a, Kamala Heris je rekla da su SAD posvećene regionu i dodala da će SAD nastaviti da vrše pritisak na huntu u Mjanmaru da okonča "užasno nasilje" koje je izbilo nakon vojnog udara 2021. godine.

Na sastanku predstavnika Japana i ASEAN-a, naglašena je ''važnost održavanja povoljnih situacija u regionu, posebno na Korejskom poluostrvu i Južnom kineskom moru'', rekla je indonežanska ministarka spoljnih poslova Retno Marsudi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.