Izvor: Nezavisne Novine, 17.Jul.2018, 14:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tokio i Brisel u zoni slobodne trgovine

TOKIO - Japan i EU potpisali su danas sporazum o slobodnoj trgovini koji će pokrivati trećinu globalne ekonomije, rekao je japanski premijer Šinzo Abe.

Sporazum je protumačen kao kontramjera protekcionističkoj politici predsjednika SAD Donalda Trampa, prenijela je agencija DPA.

Dokument su potpisali predsjednik Evropskog savjeta Donald >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << Tusk i predsjednik Evropske komisije Žan-Klod Junker, zajedno sa Abeom, na ceremoniji u Tokiju.

Sada je potrebno da sporazum ratifikuju Evropski parlament i japanska skupština, a očekuje se da će se to desiti u narednim mjesecima.Japan i EU su u zajedničkom saopštenju naveli da šalju "snažnu poruku" protiv protekcionizma.

Sporazum, najveći ove vrste koji je EU ikada sklopila, ujediniće oko 600 miliona ljudi iz oba tržišta. Zvaničnici se nadaju da će stupiti na snagu početkom 2019. godine.

Prema novom paktu, Japan će ukinuti 94 odsto carina na uvoz iz EU, uključujući 82 odsto na poljoprivredne i riblje proizvode.

EU će ukinuti carine na 99 odsto uvoza iz Japana, uključujući japanske automobile i kamione u osmoj godini i na televizore u šestoj godini poslije početka primjene sporazuma.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.