Izvor: Radio 021, 12.Feb.2019, 22:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sistem automatskog kočenja obavezan od naredne godine

Četrdeset država sveta, predvođene Japanom i EU, postigle su danas u Ženevi dogovor o nacrtu regulative Ujedinjenih nacija o obaveznoj ugradnji sistema za automatsko kočenje u slučaju opasnosti (AEBS) u sve nove automobile i laka komercijalna vozila od 2020. godine.

Kako je saopštila nadležna agencija UN, u skladu sa novom regulativom, koja će biti obavezna za države koje je prihvate na sastanku >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << u junu, sva vozila u prodaji moraće da imaju ugrađenu tehnologiju koja, uz pomoć senzora, prati koliko je blizu pešak ili objekat, prenosi agencija AP.

Taj sistem, koji će se primenjivati na vozilima pri brzinama do 60 kilometara na sat, automatski će aktivirati kočnice ako se sudar smatra neizbežnim, a vozač ne odreaguje na vreme.

Procenjuje se da će ova odluka svake godine biti primenjena na četiri miliona novih vozila u Japanu i 15 miliona u Evropi.

Autor: Tanjug

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.
Pogledaj vesti o: Japan

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.