Izvor: MozzartSport.com, 22.Jan.2021, 10:26

Širi se plamen zabrinutosti zbog Igara u Tokiju

Britanski Tajms objavio da je Vlada Japana na sastanku iza zatvorenih vrata zaključila da će Igre morati da budu otkazane. Vlada demantuje

Japan je čvrst u opredeljenosti da ove godine bude domaćin Olimpijskih igara u Tokiju i negirao je izveštaje o mogućem otkazivanju, ali izgleda da obećanje neće umanjiti zabrinutost javnosti zbog održavanja događaja tokom globalne pandemije, piše Rojters.

Portparol Vlade rekao je da "nema istine" u tekstu Tajmsa >> Pročitaj celu vest na sajtu MozzartSport.com << prema kome je Vlada na sastanku iza zatvorenih vrata zaključila da će Igre morati da budu otkazane zbog virusa. Britanski dnevnik je, pozivajući se na neimenovanog visokog člana vladajuće koalicije u Japanu, dodao i da je sada Vladin fokus na obezbeđivanju Igara za Tokio u sledećoj dostupnoj godini - 2032.

"Jasno ćemo poreći te glasine", rekao je Manabu Sakai, zamenik glavnog sekretara kabineta premijera.

Guverner Tokija, Juriko Koike, takođe je rekao da nije bilo govora o otkazivanju ili odlaganju Olimpijskih igara i da bi trebalo uložiti protest zbog izveštaja Tajmsa.

Organizacioni odbor igara takođe je negirao Tajms, dodajući da su partneri, uključujući Vladu i Međunarodni olimpijski komitet (MOK) "potpuno usredsređeni" na domaćinstvo igara kako je planirano.

"Nacionalna vlada potpuno je posvećena pružanju sigurnih igara i uvek smo ohrabreni njihovom posvećenošću. Veoma je razočaravajuće kada vidim da Tajms razvija priču poput tabloida sa nepouzdanim izvorom", rekao je za Rojters izvor iz organizacionog odbora

Australijski i američki olimpijski komitet rekli su da se pripremaju za Tokio kako je planirano dok je na njihovim nalozima na Tviteru navedeno da nisu dobili nikakve informacije koje sugerišu da se Igre prolongirati ili odložiti.

"Na nesreću, moram da se zabavim neutemeljenim glasinama da će Olimpijske igre u Tokiju biti otkazane, glasinama koje samo stvaraju više strepnje kod sportista. Igre u Tokiju će biti po planu. Plamen će biti zapaljen 23. jula", kazao je Met Kerol, izvršni direktor australijskog komiteta kojim rukovodi glavni čovek MOK-a za Igre u Tokiju, Džon Kouts.

I predsednik MOK Tomas Bah potvrdio je posvećenost održavanju Igara ove godine.

"U ovom trenutku nemamo razloga da verujemo da se Olimpijske igre u Tokiju neće otvoriti 23. jula na olimpijskom stadionu u Tokiju. Ne postoji plan B", reči su Baha u intervjuu za "Kjodo njuz" nekoliko sati pre objave Tajmsa.

Japan je pogođen pandemijom korona virusa manje od drugih najrazvijenijih ekonomija, ali nedavni nagli porast broja zaraženih slučajeva primorao je Zemlju izlazećeg sunca da zatvori granice za strance i proglasi vanredno stanje u Tokiju i drugim gradovima. U Tokiju je devet dana zaredom više od 1.000 pozitivnih. Broj preminulih od korona virusa je skoro 4.900, pa u javnosti postoji bojazan da će priliv sportista uvećati rizike. Oko 80 odsto stanovnika Japana ne želi da se Igre održavaju ovog leta, pokazale su nedavne ankete.

Tagovi:

Tagovi:

Nastavak na MozzartSport.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MozzartSport.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MozzartSport.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.