Šimpanze imaju bolje pamćenje od ljudi

Izvor: B92, 04.Okt.2013, 09:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šimpanze imaju bolje pamćenje od ljudi

Šimpanze mnogo bolje rešavaju složene testove pamćenja nego ljudi, pokazala je višegodišnja japanska studija.

U razgovoru za "Gardijan" primatolog Tetsuro Macuzava, profesor na Univerziteu u Kjotu, rekao je da je nakon gotovo četiri decenije istraživanja došao do neoborivog zaključka da šimpanze imaju mnogo bolje kratkoročno pamćenje od ljudi.

"Na temelju kognitivnih testova zaključili smo da šimpanze imaju izuzetno pamćenje', rekao je Macuzava. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << 'Već na prvi pogled mogu da zapamte stvari', dodao je.

Japanski naučnik veruje da su ljudi, kako su razvijali određene saznajne sposobnosti poput jezika, gubili superiorne mogućnosti pamćenja drevnih zajedničkih predaka majmuna i ljudi.

"Naši su preci možda imali čak i fotografsko pamćenje ali su ga izgubili tokkom evolucije kako bi razvili nove veštine.

Da bismo dobili nešto, moramo nešto i da izgubimo", objasnio je. Macuzava je 2007. godine objavio istraživanje u kojem je uporedio pamćenje studenata s pamćenjem odrasle ženke šimpanze i njena tri petogodišnja mladunca. Učesnicima testova su na ekranu osetljivom na dodir na različitim pozicijama bili prikazivani brojevi od 1 do 9. Majmuni su pre ispita naučili poredak brojeva od manjih prema većima. Mlade šimpanze uspele su da zapamte lokacije brojeva bolje od ljudi i svoje starije majke.

Mladunci, a naroćito Ajumu koji danas ima 13 godina, postigli su odlične rezultate čak i kada su testovi kasnije dodatno zakomplikovani, skup brojeva povećan na 19, a vreme za njihovo rešavanje skraćeno.

Stručnjaci smatraju da ovakva radna memorija majmunima, koji s nama dele 98,8 posto gena, omogućuje da se uspešno kreću kroz guste šumske krošnje i u njima pronalaze voće. Takođe im pomaže da donesu taktičke odluke kada se suoče s protivničkim grupama šimpanzi.

"One moraju da vide koliko je protivnika pred njima i odluče hoće li da krenu napred ili da stanu. Ove odluke mogu biti pitanje života ili smrti', objasnio je japanski primatolog.
Pogledaj vesti o: Japan

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.