Severna Koreja ispalila balističku raketu preko Japana

Izvor: VOA, 04.Okt.2022, 10:48

Severna Koreja ispalila balističku raketu preko Japana

SEUL - Severna Koreja ispalila je u utorak balističku raketu dugog dometa preko Japana, prvi put posle pet godina. U Japanu je naređena evakuacija i obustavljen železnički saobraćaj dok raketa nije pala u Tihi okean. Ovo lansiranje bilo je najveća provokacija Severne Koreje ove godine i najvidljivija pretnja nuklearnim arsenalom usmerena ka Americi i njenim saveznicima, kažu neki stručnjaci. Domet ove rakete od 4.500 kilometara je najveći od celog severnokorejskog arsenala. SAD su osudile "opasnu i bezobzirnu odluku" Pjongjanga, uz opis da je reč o "balističkoj raketi dugog dometa" koja je letela preko Japana. "SAD će nastaviti da rade na tome da ograniče razvoj balističkih raketa i oružja za masovno uništenje u Severnoj Koreji", saopštila je portparolka Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće. Vlasti u Japanu upozorile su stanovnike na severoistoku zemlje da se evakuišu u skloništa, prvi put od 2017. godine, kada je Severna Koreja ispalila dve rakete srednjeg dometa preko Japana. Japanski premijer Fumio Kišida osudio je lansiranje rakete i ocenio da je reč o "bezobzirnom aktu". Južnokorejski predsednik je upozorio da će"nuklearne provokacije" izazvati snažan odgovor Seula i međunarodne zajednice.  Prema procenama Južne Koreje i Japana, raketa je letela oko 4.500 kilometara na visini od oko 1.000 kilometara i sletela je u Pacifik na oko 3.200 kilometara od severne obale Japana. Nema informacija o eventualnom oštećenju japanskih letelica ili brodova.  Domet rakete pokazao je da može da dosegne do američke teritorije Guam, na kojoj se nalazi američka vojska. Pjonjang je 2017. pretio da će lansirati balističke rakete Hvasong-12, u vreme sukoba sa Trampovom administracijom. Severna Koreja je ove godine lansirala oko 40 raketa.

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

Uzbuna u Japanu zbog dalekometne rakete iz Severne Koreje

Izvor: Deutsche Welle, 04.Okt.2022

Severna Koreja je u utorak testirala balističku raketu najdužeg dometa do sada, što je izazvalo uzbunu u Japanu s obzirom da je projektil preleteo japansku teritoriju. To je naišlo na osude na Zapadu...Projektil je, prema procenama Seula i Tokija, leteo oko 4.500 kilometara, na visini koja je dostizala...

Nastavak na Deutsche Welle...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.