Izvor: NoviMagazin.rs, 01.Maj.2018, 19:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Seul: Samit Japana, Kine i Južne Koreje 9. maja

Južna Koreja, Kina i Japan održaće samit 9. maja u Tokiju, saopštio je danas Seul.

Na samitu će učestvovati južnokorejski predsednik Mun Džae-in, kao i japanski i kineski premijeri, Šinzo Abe i Li Kećijang. To je novi susret u periodu intenzivne diplomatske aktivnosti oko Severne Koreje.

Do njega će doći nakon istorijskog samita Muna i severnokorejskog lidera Kim Džong Una u Demilitarizovanoj zoni, >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << i pre očekivanog sastanka Kima i američkog predsednika Donalda Trampa, čiji ni vreme ni mesto niju objavljeni.

Eksperti, međutim, tvrde da prethodni pokušaji detanta s Pjongjangom nisu urodili plodom i da Severna Koreja nije navela koje ustupke je spremna da učini u pogledu svog nuklearnog i raketnog programa.

"Želimo da potvrdimo saradnju s predsednikom Munom pre američko-severnokorejskog samita", rekao je japanski premijer Šinzo Abe tokom posete Jordanu.

Tri susedne zemlje imaju različite odnose prema Severnoj Koreji i krizi: Južna Koreja kao sused i neprijatelj iz Korejskog rata (1950-1953), Japan kao ključni saveznik SAD u regionu i potencijalna meta severnokorejskih raketa i Kina kao glavni diplomatski i trgovinski partner Pjongjanga.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

NOVI SAMIT U AZIJI: Seul najavio trilateralu sa Japanom i Kinom, glavna tema - Severna Koreja

Izvor: Kurir, 01.Maj.2018

Južna Koreja, Kina i Japan održaće samit 9. maja u Tokiju, saopštio je danas Seul.

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.