Prinudno sletanje aviona zbog dima u pilotskoj kabini

Izvor: Politika, 16.Jan.2013, 15:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prinudno sletanje aviona zbog dima u pilotskoj kabini

TOKIO – Zbog dima kojeg su registrovali pilotski instrumenti u prednjem delu aviona, Boing 787 morao je da prinudno sleti jutros u Japanu, saopštila je avio-kompanija Ol Nipon ervejz.

„Dobili smo poruku iz pilotske kabine da su instrumenti otkrili dim u prednjem delu aviona”, izjavio je predstavnik kompanija Hirojuko Tijo na konfenrenciji za novinare.

Dim nije primetila posada aviona, zbog čega se pretpostavlja da su instrumenti, detektori za dim, reagovali na >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << jak miris koji se širio u prednjem delu aviona i u celom avionu sa 129 putnika i osam članova posade.

Pretpostavlja se da je uzrok kvara havarija na jednoj bateriji.

Tokom evakuacije putnika pomoću tobogana nekoliko njih je lakše povređeno.

Avion je prinudno sleteo na aerodrom Takamatsu na jugu Japana.

Isti avion je u februaru prošle godine imao problem sa električnim sistemom, zbog čega je let bio otkazan.

Nijedna anomalija na avionu juče nije primećena pre poletanja.

Problem pregrevanja baterije nakon čega je usledio požar u jednom delu aviona konstantovan je prošle nedelje na avionu Boinga 787 druge avio-kompanije Džepen erlajns.

Japanski proizvođači akumulatora saopštili su da će sarađivati s konstruktorima aviona zbog nastalih problema.

Svi 17 aviona Boing 787 Ol Nipon ervejz i sedam Džepen erlajnsa danas su otkazali svoje letove.

Skut ostaje pri narudžbini aviona Boing 787

SINGAPUR – Singapurska aviokompanija Skut (Scoot) saopštila je danas da neće otkazati narudžbinu 20 aviona Boing 787 Drimlajner, uprkos brojnim incidentima i kvarovima na tim letelicama u Japanu.

„Boing nas je obaveštavao o dešavanjima vezanim za avione 787 od kada smo potpisali ugovor. Uvereni smo da se trenutno sprovodi kontrola, kao i druge procedure kojima će se identifikovati i rešiti svi eventualni problemi, i radujemo se isporuci našeg prvog aviona 787 krajem 2014, kako je i bilo planirano”, navodi Skut u saopštenju.

Boing 787 Drimlajner japanske aviokompanije Ol Nipon Ervejz prinudno je danas sleteo u Japanu, pošto je u avionu primećen dim.

To je sedmi incident sa kojim su se japanske kompanije ANA i Džepen erlajns suočile za manje od dve sedmice i novi udarac kompaniji Boing.

Narudžbina kompanije Skut procenjuje se na četiri milijarde dolara (2,46 milijarde evra).

Beta-AFP

objavljeno: 16.01.2013.
Pogledaj vesti o: Japan

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.