Preminuo poznati kompozitor: Izgubio bitku sa teškom bolešću

Izvor: B92, 02.Apr.2023, 16:56

Preminuo poznati kompozitor: Izgubio bitku sa teškom bolešću

Čuveni japanski kompozitor i muzičar Rjuči Sakamoto umro je u 71. godini.

Rjuči Sakamoto koji je bio i klavijaturista u bendu "Yellow Magic Orchestra", preminuo je prošlog utorka, saopštio je njegov predstavnik za štampu za Kyodo News.

Legendarni muzičar rekao je prošle godine da se nalazi u četvrtom stadijumu raka.

"Nemam energije za koncerte uživo... ovo bi mogao da bude poslednji put da me vidite na ovakav način", rekao je pre svog >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << poslednjeg koncerta u decembru.

Sakamotoj osvojio Oskara, Gremija, dva Zlatna globusa i BAFTA priznanje. Debitovao je na filmu "Merry Christmas, Mr. Lawrence" 1983. godine, komponovao je muziku za ovo ostvarenje.

Radio je muziku i za filmove "The Last Emperor", "The Sheltering Sky", "Little Buddha" i "The Revenant", kao i za video igre. Nagrađen je ordenom (Ordre des Arts et des Lettres) Ministarstva kulture Francuske za doprinos muzici 2009. godine, piše Just jared.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Preminuo Rjuči Sakamoto japanski pop pionir i kompozitor nagrađen Oskarom

Izvor: Blic, 02.Apr.2023

Japanski muzičar i kompozitor Rjuči Sakamoto preminuo je u 71. godini, saopštila je danas njegova pres-služba.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.