Oživeli vodenog medveda zaleđenog 30 godina

Izvor: Radio 021, 18.Jan.2016, 00:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Oživeli "vodenog medveda" zaleđenog 30 godina

Naučnici su uspeli da ponovo ožive životinju koja je bila zamrznuta 30 godina. Japanski Nacionalni Institut je objavio da je ova životinja prikupljena na Antarktiku još 1983. godine.

Ovo stvorenje se naziva i "vodeni medvedić, veliko je svega milimetar dužine, a može da živi na mestima sa dosta neprijateljskim uslovima. Tardigrada su mala grupa sićušnih beskičmenjka koji žive na kopnu, u slatkim vodama i jako >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << mali broj u morima. Sposobne su da usporavaju, pa čak i da zatvaraju metaboličke aktivnosti na duži vremenski period. Prema istraživanju, tardigrade su nađene u mahovini na Antarktiku 1983. godine odakle su odnete i zamrznute na -20 celzijusovih stepeni. Jaje i životinja su uspešno vraćeni u život.

Nakon dve nedelje "vodeni medvedić" je počeo da se kreće i uzima hranu. Položeno je ukupno 19 jaja, od kojih su se 14 uspešno izlegla. Prethodno su tardigradu uspeli da ožive nakon 9 godiina, ali je ovo prvi put posle tako dugog vremenskog perioda, čak 30 godina.

Autor: Blic

Nastavak na Radio 021...






Povezane vesti

Nakon 30 godina naučnici oživeli smrznutog vodeneg medveda

Izvor: B92, 18.Jan.2016

Japanski institut za polarna istraživanja objavio je da su njegovi stručnjaci uspeli da ožive primerak sićušnog beskičmenjaka tardigrada, kojeg su našli na Antarktiku. Ovo mikroskopsko biće, dužine jednog milimetra, poznato je i kao vodeni medved, a živi u vodi...Vodeni medvedi mogu da prežive...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.