Nove životinje na crvenoj listi ugroženih vrsta

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Jul.2019, 17:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nove životinje na crvenoj listi ugroženih vrsta

Morski puževi koji žive na velikim morskim dubinama, mnoge evropske gljive i polovina slatkovodnih riba u Japanu samo su neki nejasni dodaci popisu ugroženih vrsta.

Crveni spisak, katalog statusa očuvanja od preko 100.000 vrsta, sastavila je Međunarodna unija za očuvanje prirode (IUCN), prenosi BBC.

"Mnoge vrste smo verovatno prevideli", rekao je Kreg Hilton-Tejlor, šef jedinice IUCN za crvenu listu. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<

Njihov status služi kao upozorenje, dok, prema njegovim rečima, i neke druge vrste "skaču" ka listi ugroženih kategorija.

Gljive su relativno su slabo proučavane, u poređenju sa mnogim životinjama, tvrdi Hilton-Tejlor.

"Približavanjem stručnjaka i deljenjem svih informacija, uočili smo šablon - broj vrsta se smanjuje svuda u Evropi", rekao je on.

Odustajanje od tradicionalne ispaše i intenzivnije poljoprivredne prakse, uključujući povećanu upotrebu đubriva, ključni su pokretači toga, navodi BBC.

"Gljive su veoma osetljive na promene u okruženju, kao što je zagađenje - one su prve koje će nestati", rekao je Hilton-Tejlor.

"Ali kada nestanu, nestaće i biljke koje zavise od gljiva, a i onda životinje zavise od tih biljaka", dodao je on.

Pod pretnjom od izumiranja nalazi se i pola japanskih slatkovodnih riba, kao i više od trećine meksičkih, što naučnici pripisuju "lošem upravljanju" rekama, piše BBC.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Nove životinje na crvenoj listi ugroženih vrsta

Izvor: Nezavisne Novine, 18.Jul.2019

​Morski puževi koji žive na velikim morskim dubinama, mnoge evropske gljive i polovina slatkovodnih riba u Japanu samo su neki dodaci popisu ugroženih vrsta.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.