Naučnici pronašli bakteriju koja jede plastiku

Izvor: B92, 11.Mar.2016, 13:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Naučnici pronašli bakteriju koja jede plastiku

Japanski naučnici izolovali su bakteriju koja razlaže plastiku i koristi je kao izvor energije, što se vidi kao mogući način za neškodljivo uništavanje otpada širom sveta, objavio je danas američki časopis "Science".

Novootkrivena bakterija Ideonela Sakaiensis praktično "jede" plastiku, koristeći dva enzima kojima hidrolizuje PET, materijal koji se najčešće koristi za proizvodnju ambalaže za hranu i piće i iza tog procesa ostavlja dve, za prirodu neškodljive, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << supstance.

Ovo otkriće moglo bi biti veoma dobra vest za zaštitu životne sredine, ocenjuje Si-En-En (CNN), navodeći podatak Svetskog ekonomskog foruma da trećina PET ambalaže u svetu "zaobilazi" sisteme za prikupljanje i završava u prirodi.

Analiza Svetskog ekonomskog foruma na koju se poziva CNN pokazuje i to da se samo 14 odsto plastične ambalaže prikupi radi reciklaže, kao i da će u svetskim morima, ako se ovaj trend nastavi, do 2050. godine biti više plastičnog otpada nego ribe.
Pogledaj vesti o: Japan

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Naučnici pronašli bakteriju koja jede plastiku

Izvor: NoviMagazin.rs, 11.Mar.2016

Japanski naučnici izolovali su bakteriju koja razlaže plastiku i koristi je kao izvor energije, što se vidi kao mogući način za neškodljivo uništavanje otpada širom sveta, objavio je danas američki časopis "Science"...Novootkrivena bakterija Ideonela Sakaiensis praktično "jede" plastiku, koristeći...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.