NBC: Smrtonosna tajna nevidljive kineske armade

Izvor: Beta, 22.Jul.2020, 23:56

NBC: Smrtonosna tajna nevidljive kineske armade

Morem izgriženi i odrani drveni "čamci duhova" mesecima plutaju po Japanskom moru, neki s leševima izgladnelih severnokorejskih ribara od čijih tela obično ostaju samo kosturi. Prošle godine više od 150 takvih jezivih plovila stiglo je do obale Japana, a više od 500 u poslednjih pet godina, piše američki sajt vesti NBC.Godinama ta zastrašujuća pojava muči japansku policiju, čija je najbolja pretpostavka bila da klimatske promene teraju lignje od obale Severne Koreje, te se tamošnji očajni ribari otiskuju sve dalje na pučinu, odakle ne mogu da se vrate i umiru od iscrpljenosti, dehidracije, sunca.Ali istraga TV-kanala NBC Njus, zasnovana na novim satelitskim podacima, otkrila je objašnjenje za koje stručnjaci kažu da je verovatnije: Kina ima armadu brodova za industrijski ribolov - "nevidljivu" za obične metode osmatranja kopnenih vlasti, koja ilegalno lovi u severnokorejskim vodama, rasterujući odatle manje severnokorejske brodove i čamce i izazivajući smanjenje nekad obilnih jata lignji za više od 70 odsto.Kineski brodovi - skoro 800 tokom 2019. godine - izgleda da krše sankcije UN koje zabranjuju strani ribolov u severnokorejskim vodama. Te sankcije, uvedene 2017. kao odgovor na nuklearne probe Severne Koreje, imale su za cilj da je kazne tako što joj UN ne dozvoljavaju da prodaje prava na ribolov ...

Nastavak na Beta...






Povezane vesti

NBC: Smrtonosna tajna nevidljive kineske armade

Izvor: Danas, 23.Jul.2020, 00:06

Morem izgriženi i odrani drveni "čamci duhova" mesecima plutaju po Japanskom moru, neki s leševima izgladnelih severnokorejskih ribara od čijih tela obično ostaju samo kosturi.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.