Maturanti zaradili odlazak na ekskurziju

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Apr.2017, 19:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Maturanti zaradili odlazak na ekskurziju

Koliko puta smo u medijima pročitali neki članak o obrazovanju u Japanu ili Finskoj, zadivljeni njihovom praksom da deca uče kroz rad u stalnom kontaktu sa prirodom, i pitali se kada ćemo i mi tako? Evo jednog primera da je to zapravo jednostavno i da, sem dobre volje, treba samo malo inicijative... Priča dolazi iz Novog Sada, iz gimnazije Svetozar Marković.

Maturanti se spremaju na završnu ekskurziju. Umesto da, jednostavno, izmole donaciju, u odeljenju IV5 su rešili >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << su da sami zarade novac koji im je nedostajao da bi ceo razred zajedno išao na putovanje u Grčku.

Predlog je dala "razredna" Branka Drljić Bukarica.

"Palo mi je na pamet da bismo mogli da odradimo, s obzirom na to da je aktuelan nadničarski posao i da bi to bio korisno jer bi naučili i da drugačije gledaju na taj, zarađeni novac i njegovu težinu, kada je zarađen", kaže Branka Drljić Bukarica.

I učenici i roditelji su jednoglasno prihvatili predlog, a jedan od roditelja, vlasnik rasadnika u Irigu, ponudio je posao za ceo razred.

Autobus je obezbedila škola, a užinu pekara iz komšiluka.

"Ozbiljno smo radili. Meni je bilo lepo. Malo smo, na kraju, bili nervozni jer je bilo jako sunce, ali bilo je OK", priča Lenka Ajdić.

„Pre svega, jedno fino druženje. Radili smo oko 6 sati. Posle smo se svi lepše osećali. Videli smo, pre svega, šta znači zaraditi jednu dnevnicu kao fizički radnik", priča Jovan Karas.

Na naše pitanje da li je teže učiti ili raditi, kaže da je teže učenje.

Pitanje je, zapravo, pogrešno jer šta je ovo nego učenje, uspešna vaspitna lekcija. Može se reći da su ovi maturanti već položili svoj maturski ispit.

Na ekskurziju kreću u nedelju 24. aprila.


Pogledaj vesti o: Japan

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Drugovima ekskurziju zaradili u rasadniku

Izvor: Večernje novosti, 21.Apr.2017, 15:06

Maturanti novosadske gimnazije ispit solidarnosti položili zasukanih rukava. Našli način da u Grčku putuju i dvojica učenika koji nisu imali novac I PRE ispita zrelosti, maturanti IV-5 novosadske gimnazije "Svetozar Marković" položili su onaj najvažniji - iz humanosti i...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.