Kina iz vazduha nadzire sporna ostrva

Izvor: RTS, 23.Nov.2013, 12:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kina iz vazduha nadzire sporna ostrva

Peking formirao vazdušnu odbrambenu zonu oko spornih ostrva, na koja prava polažu i Japan, Južna Koreja i Tajvan. Peking najavljuje, bez detalja, vanredne vojne mere, ako neka letelica bez obaveštavanja kineskih vlasti uleti u odbrambenu zonu. Japan protestuje.

Kinesko ministarstvo odbrane je objavilo mapu Vazdušne odbrambene identifikacione zone u Istočnom kineskom moru, uključujući lanac spornih ostrva >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << na koje pravo polaže i Japan.

Peking je takođe objavio paket propisa za tu odbrambenu zonu, naglasivši da svi avioni koji je nadleću moraju da o tome obaveste kineske vlasti, kao i da podležu vanrednim vojnim merama ukoliko se ne budu identifikovali ili ne izvrše naredbe Pekinga, prenela je agencija AP.

Ministarstvo nije preciziralo kakve će kaznene mere primeniti, ali je navelo da ti propisi danas stupaju na snagu.

Na ta ostrva u Istočnom kineskom moru, u Japanu poznata kao Senkaku, a u Kini kao Diaoju, pravo polažu i Peking i Tokio.

Prošle godine su širom Kine izbili protesti nakon što je japanska Vlada kupila tri nenastanjena ostrva koja je do tada iznajmljivala od privatnog japanskog vlasnika, u čijem su posedu bila od 1972. godine.

Kina, rastuća ekonomska i vojna sila, zauzima sve čvršći stav kad je reč o njenom pomorskom pravu. Peking je u sporu sa nekoliko susednih zemalja oko ostrva u Istočnom i Južnom kineskom moru.

Južna Koreja i Tajvan takođe polažu pravo na ta neplodna, nenastanjena ostrva u Istočnom kineskom moru.

Japanski protestuje zbog kineske odluke

Tokio je danas uložio oštar protest Pekingu zbog saopštenja Kine da uspostavlja vazdušnu odbrambenu identifikacionu zonu iznad Istočnog kineskog mora.

Visoki funkcioner japanskog Ministarstva spoljnih poslova Junići Ihara, koji je na čelu sektora zaduženog za Aziju i Okeaniju, protestovao je preko telefona Hanu Džićiangu, visokom zvaničniku kineske ambasade u Tokiju, navelo je u saopštenju japansko Ministarstvo.

Ihara je upozorio da Japan "nikad neće prihvatiti" da kineska zona obuhvata ostva Senkaku, koja kontroliše Tokio, preneo je AFP, podsećajući da Kina ta ostrva naziva Diaoju.

Japanski zvaničnik je ocenio i da će takav "veoma opasan" potez Pekinga još više povećati napetost u bilateralnim odnosima.

Zamenik šefa japanske diplomatije Akitaka Saiki planira da pozove kineskog ambasadora u Tokiju Čenga Jonghuu već u ponedeljak kako bi mu preneo državni stav o tom pitanju, navela je japanska agencija Kjodo.

Japan je nedavno saopštio da planira da otvori novi vebsajt radi promocije svojih potraživanja tih ostrva.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.