Jevgenij Kisin, pijanista: Kolarac je hram  muzike

Izvor: Blic, 13.Nov.2010, 01:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jevgenij Kisin, pijanista: "Kolarac" je hram muzike

Jevgenij Kisin, jedan od najvećih pijanista, danas sa 39 godina života ima čak tri decenije karijere. Živi u Parizu, i dalje je član njegove porodice pedagog Ana Kantor, koja mu je totalno posvećena. U Beogradu je treći put, a drugi put nastupa (večeras, 20) na “Kolarcu”, kada će izvođenjem Šumanovih “Fantastičnih komada” i “Novelete” i Šopenovih balada u povodu 200 godina od rođenja, kako naš sagovornik kaže, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << “najpopularnijeg i najvoljenijeg kompozitora svih vremena, čak i u Japanu” otvoriti novi ciklus “Velikana muzičke scene“. Za Veliku dvoranu zadužbine Ilije M. Kolarca Kisin kaže da ima auru hrama muzike.

Kisinova muzikalnost, poetika interpretacija i izuzetan virtuozitet stavljaju ga u sam vrh nove generacije pijanista. Skroman, ali zahtevan najpre prema sebi, na pitanja odgovara otvoreno, na momente decentno. Uvažavajući našu publiku, ali i dvoranu u kojoj nastupa (smatra je fantastično akustičnom), dozvolio je da nekoliko stolica bude i na bini jer zainteresovanih za njegov koncert ima mnogo više nego što "Kolarac” može da primi. (Još jedan dokaz da je Beogradu neophodna velika koncertna dvorana.)

Koji je razlog što se u Beogradu zadržavate čak tri dana, što retko koji gost muzičar čini?

- Meni je potrebno izvesno vreme između koncerata da bih se regenerisao. Svirao sam pre dve večeri u Zagrebu. Dešavalo mi se ranije da koncerte držim dan za danom, ali sam shvatio da to nije dobro za mene. Ne mislim fizički, već emocionalno. Dok sam bio mlađi, uzimao sam dva dana predaha između koncerata, a sad su mi potrebna tri.

Ima li zemlje u kojoj niste do sada nastupali?

- Ima. Tek ću dogodine, u septembru, gostovati u Australiji i na Novom Zelandu. U Južnoj Americi sam svirao samo u Argentini i Brazilu, zato ću to nadoknaditi iduće godine nizom koncerata posvećenih Listu povodom 200. godišnjice njegovog rođenja. Nikad nisam svirao na primer u Sloveniji i Slovačkoj, a voleo bih, kao i u Makedoniji, gde ću najverovatnije ubrzo. Širim svoju ličnu geografiju svirajući u različitim krajevima sveta. Nikad pak neću svirati u Maleziji, sve dok je tamo na snazi zakon koji muškarcu dozvoljava da siluje svoju ženu. Trebalo je da sviram tamo sam pre par godina, kada sam bio na turneji u Aziji, ali pročitavši tu informaciju u štampi, toliko sam bio zgrožen da sam odbio.

Čija je ideja da se sretnete sa studentima psihologije na Filozofskom fakultetu?

- Pozvan sam i veoma mi je drago zbog toga. Nikad se ne namećem. Sa ženama je drugačije jer smatram da muškarac treba da ima inicijativu, ali u okviru stroge pristojnosti.

Dakle, gostovaćete na Katedri za psihologiju (tačnije na predmetu psihologija talenta), gde će doći i studenti Muzičke akademije. Kako procenjujete ima li neko talenta ili ne?

- Slušam kako sviraju. Kad neko svira za mene - što se retko dešava - striktno komentarišem samo sviranje. Smatram da ako neko nešto jako želi u životu, nije dobro reći mu da nije talentovan.

Ko je otkrio vaš talenat?

- Koliko pamtim, manifestovao se sam od sebe. Imao sam jedanaest meseci kada sam počeo da pevušim Bahove fuge koje je moja sestra vežbala. Po sluhu sam ponavljao ono što čujem, i klasičnu muziku i popularne kompozicije. Kad sam dovoljno porastao da mogu da dohvatim klavir, počeo sam po sluhu i da sviram. Najpre s jednim prstom, dok nisam naučio sa svih deset. Po sećanju mojih roditelja, tada sam imao dve godine i dva meseca.

Internacionalnu pažnju ste privukli u dvanaestoj, izvodeći oba Šopenova koncerta sa Moskovskim državnim orkestrom. Čije izvođenje Šopena vi posebno cenite?

- Naravno, Rubinštajnovo, a za neka Šopenova dela i interpretacije Sofronickog.

Najnovija priznanja

2006. - osvojio je "Gremi” u kategoriji najbolji instrumentalni solista (bez orkestra)

2007. - postao je laureat nagrade "Arturo Benedeti Mikelanđelo”, Breša (Italija)

2009. - dobio je "Gremi” u kategoriji najbolji instrumentalni solista (sa orkestrom)

2010. - proglašen je za počasnog doktora Hebrejskog univerziteta u Jerusalimu

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Jevgenij Kisin večeras na Kolarcu

Izvor: Vesti-online.com, 13.Nov.2010

Slavni pijanista Jevgenij Kisin otvoriće večeras u sali Kolarčeve zadužbine novu, 14. sezonu ciklusa Velikani muzičke scene...Na programu su "Fantastični komadi op. 12" i "Novelete op.21 br.8" Roberta Šumana i "Četiri balade" Frederika Šopena...Nekadašnje čudo od deteta, Kisin (39) je među...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.