Japanu traže da ne ističe izlazeće sunce na zastavi

Izvor: Radio 021, 06.Okt.2018, 22:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Japanu traže da ne ističe "izlazeće sunce" na zastavi

Japan neće poslati brod na međunarodnu reviju flota koja se održava sledeće nedelje u Južnoj Koreji, zbog zahteva Južne i Severne Koreje da ne ističe na ratnom brodu svoju mornaričku zastavu "izlazeće sunce" - "kjokudžitsuki", izjavio je danas japanski ministar odbrane Takeši Ivaja.

On je novinarima u Tokiju rekao da je Japan o toj svojoj odluci obavestio Južnu Koreju, prenosi AP. "Na žalost, došli >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << smo u situaciju u kojoj nemamo drugi izbor do da povučemo naše učešće", rekao je Ivaja.

Mnogi stanovnici Južne Koreje vide tu zastavu kao simbol agresije Japana tokom Drugog svetskog rata. Južna Koreja je svih 14 zemalja učesnica revije zamolila da istaknu samo svoje nacionalne zastave, najverovatnije sa ciljem da spreči Japan da istakne svoju mornaričku zastavu poznatu kao "kjokudžitsuki".

Japanski zvaničnici istakli su da je zastava, koja predstavlja crveno sunce sa 16 krakova, zakonom obavezna za japansku mornaricu.

Autor: Tanjug

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.