Japansko izvinjenje žrtvama rata

Izvor: RTS, 15.Avg.2010, 15:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Japansko izvinjenje žrtvama rata

Premijer Japana Naoto Kan izvinio se zbog patnji koje je njegova zemlja nanela drugim narodima tokom Drugog svetskog rata, posebno onima u Aziji. Japan obeležava godišnjicu kapitulacije kojom je završen Drugi svetski rat.

Na današnji dan 1945. godine Japan je potpisao kapitulaciju, čime je označen konačan završetak Drugog svetski rata. Na komemoraciji, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << održanoj u Tokiju, premijer Naoto Kan izvinio se zbog patnji koje je njegova zemlja nanela drugim narodima tokom rata, posebno onima u Aziji.

Kan je reako da je Japan obećao da više nikada neće ratovati i da će učiniti sve što je u njegovoj moći da se postigne večni mir u svetu i više nikada ne ponove greške iz tog rata.

Japanski premijer je prošle sedmice uputio izvinjenje Južnoj Koreji zbog zločina koje je Japan počinio za vreme kolonijalne vlasti u toj zemlji (1910-1945).

Među prisutnima na komemoraciji bio je i car Akihito, čiji je otac, car Hirohito, pre 65 godina objavio predaju. Akihito je minutom ćutanja odao poštu žrtvama.

Premijer Kan i članovi vlade nisu posetili i hram Jasukumi, spomen obeležje na godišnjicu potpisivanja kapitulacije, što je prvi put od kraja rata da predstavnici vlasti to nisu učinili.

Početkom Drugog svetskog rata, Japanska carska vojska je zarobila više destina hiljada evropskih vojnika i civila u bivšim evropskim kolonijama u Aziji. Više hiljada ih je pogubljeno i mučeno u japanskim zatvorima.

Japanska vojska je naročito teške zločine počinila u Kini i Koreji, kao i zemljama jugoistočne Azije.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.