Japanski sud: Zabrana istopolnih brakova je ustavna

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Nov.2022, 11:38

Japanski sud: Zabrana istopolnih brakova je ustavna

Japanski sud saopštio je danas da je zabrana istopolnih brakova u Japanu bila ustavna, što je druga takva presuda u jedinoj zemlji članici G7 u kojoj istopolni brakovi nisu dozvoljeni. Sud je odlučio da je zabrana istopolnih brakova u skladu sa Ustavom, što je zaključio i sud u Osaki u junu, preneo je Rojters.

Prethodni je sud u Saporu, na severu Japana, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << presudio prošle godine da je zabrana istopolnih brakova neustavna.

Tužbe je podnelo osam osoba, odnosno četiri para, navodeći da je zabrana istopolnih brakova u suprotnosti sa njihovim ljudskim pravima.

Oni su tražili po milion jena, odnosno oko 7.200 dolara za odštetu, a sud je odbio taj zahtev. Japanski ustav definiše brak kao zajednicu zasnovanu na obostranom pristanku dve osobe različitog pola.

Japanski premijer Fumio Kišida još nije otkrio planove za reviziju tog zakona. Odluka je doneta dan nakon što je američki Senat prihvatio predlog zakon o zaštiti istopolnih brakova.

Singapur je ukinuo zabranu homoseksualnih veza, ali je ograničio izglede za legalizaciju istopolnih brakova.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.