Izvor: NoviMagazin.rs, 23.Jan.2019, 16:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Japanski premijer Abe se zalaže za trgovinske reforme

Japanski premijer Šinzo Abe rekao je danas u Davosu da usporavanje kineskog privrednog rasta, teškoće oko Bregzita i američko-kineske trgovinski sporovi predstasvljaju rizik za svetsku privredu, dok se založio za reformu Svetske trgovinske organizacije.

Abe je u obraćanju na Svetskom ekonomskom forumu pozdravio prednosti dva "mega" trgovinska sporazuma, sporazuma zemalja na obodu Pacifika i između Japana i Evropske unije, u vreme kada populizam i izolacija potiskuju >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << eru globalizma.

"Svetska privreda se postepeno i umereno popravlja. Mislim da se bez sumnje to događa. Na svetskom nivou međutim postoje rizici. Američko-kineski trgovinski sukobi predstavljaju jedan od ovih rizika i Japan je tradicionalno govorio da uzajamne restriktivne trgovinske mere ne donose dobro", rekao je Abe.

On je rekao da Svetska trgovinska organizacija treba da se menja i založio se za trgovinski sistem koji štiti prava na intelektualnu svojinu. To je bila prikrivena opaska upućena Kini koju administracija američkog predsednika Donalda Trampa i drugi optužuju da vara na trgovinskim propisima i krade intelektualnu svojinu od zapadnih kompanija.

Abe je rekao da STO ne ide u korak s velikim promenama koje se događaju i da je potrebno da se reformiše.

Abeov govor i govor nemačke kancelarke Angele Merkel spada u istupanja vodećih svetskih vođa u prilog globalnoj saradnji. Juče su brazilski predsednik Žair Bolsonaro i američki državni sekretar Majk Pompeo hvalili obnovljeno usmerenje svojih vlada na nacionalna pitanja.

Nekoliko drugih svetskih vođa, SAD, Velike Britanije i Francuske rešili su da ne dođu ove godine u Davos zbog političkih teškoća kod kuće, uključujući blokadu američke vlade, Bregzit i proteste.
Pogledaj vesti o: Japan

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Japanski premijer Abe se zalaže za trgovinske reforme

Izvor: Beta Video, 23.Jan.2019

DAVOS - Japanski premijer Šinzo Abe rekao je danas u Davosu da usporavanje kineskog privrednog rasta, teškoće oko Bregzita i američko-kineske trgovinski sporovi predstasvljaju rizik za svetsku privredu, dok se založio za reformu Svetske trgovinske organizacije. ``Svetska privreda se postepeno i...

Kliknite na sliku da bi video krenuo.

Realizovano uz pomoć www.beta-video.tv

Nastavak na Beta Video...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.