Izvor: Nezavisne Novine, 15.Nov.2016, 12:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Japanski modeli nepoželjni u Iranu, ako se prave u SAD

Najmanje 500 vlasnika automobila u Iranu ne može da registruje vozila japanskih i nemačkih marki - samo zato što su proizvedena u Sjedinjenim Državama.

Iranske vlasti su još ranije zabranile uvoz američkih automobila u tu zemlju, a sada se otišlo korak dalje - na ulicama Irana nepoželjni su i modeli japanskih i njemačkih auto-brendova, kao što su Toyota i >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << Honda, u slučaju da se izrađuju u fabrikama u SAD, piše Japan tajms.

Na taj način, definicija šta je to američki automobil proširena je na sva motorna vozila koja imaju oznaku Made in USA, bez obzira iz koje zemlje je vlasnik fabrike u kojoj se prave. Međutim, iranska policija se tu i tamo zbuni, pa se dogodi da se vlasnicima nekih japanskih automobila proizvedenih u Japanu uskrati mogućost registracije.

Tako se jedan Iranac požalio da nije mogao da registruje Toyotu Prius koju je kupio supruzi za rođendan, iako se ovaj automobil izrađuje u fabrici u Zemlji izlazećeg sunca.

Udruženje uvoznika automobila u Iranu procjenjuje da se broj novih automobila japanskih i njemačkih kompanija, koji dolaze iz SAD, a koje je nemoguće registrovati, kreće oko 500.

U tom udruženju navode da su sva ova vozila legalno uvezena u zemlju i da su na njjih plaćeni svi državni nameti. Inače, Toyota i Honda zvanično ne izvoze svoje automobile u Iran, pa ne mogu da pomognu vlasnicima neregistrovanih vozila da riješe ovaj problem.

U slučaju da ih policija uhvati da voze automobile koji nisu registrovani, kupci se suočavaju za zatvorskom kaznom u trajanju i do godinu dana.

Progon novih američkih automobila započeo je kada je vrhovni iranski vjerski vođa, ajatolah Ali Hamnei, kritikovao pokušaj uvoza vozila marke Chevrolet i pozvao vlasti da podrže lokalnu proizvodnju automobila. Nakon izjave iranskog vjerskog lidera, otkazan je sporazum o uvozu 200 Chevroleta u tu zemlju, koji su, da ironija bude veća, bili proizvedeni u Južnoj Koreji.

(B92)
Pogledaj vesti o: Japan

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.