Japanci lansirali letelicu s hranom i opremom za ISS

Izvor: B92, 11.Dec.2016, 22:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Japanci lansirali letelicu s hranom i opremom za ISS

Japanska svemirska agencija JAXA lansirala je svoju svemirsku letelicu s 4,5 tona hrane i drugog tereta namenjenog astronautima u Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS).

Posada ISS-a ne mora da brine da će ostati bez zaliha, jer je japanska svemirska agencija JAXA lansirala letelicu Kunotori 6 sa 4.5 tona hrane, vode, rezervnih delova i eksperimentalnih uređaja. Za lansiranje letelice korišćena je raketa H-IIB.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Nedavno je ruska letelica, koja je astronautima trebalo da dopremi zalihe, izgorela nekoliko minuta nakon lansiranja. Još nije poznato zašto se letelica raspala, ali nesreća očigledno ima veze sa trećim stepenom Sojuz rakete.

Posada ISS-a je u svakom slučaju imala dovoljno vode i hrane, ali je teret sadržao važne delove i šest litijum-jonskih baterija.

Astronauti će od januara obaviti nekoliko svemirskih šetnji i zameniti stare nikl-vodonične baterije. Letelica Kunotori 6 će do ISS-a stići 13. decembra, a "uhvatiće" je robotska ruka Kanadarm 2.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Japanci lansirali letelicu s hranom i opremom za MSS

Izvor: NoviMagazin.rs, 12.Dec.2016, 00:13

Japanska svemirska agencija JAXA lansirala je svoju svemirsku letelicu s 4,5 tona hrane i drugog tereta namenjenog astronautima u Međunarodnoj svemirskoj stanici (MSS)...Posada MSS-a ne mora da brine da će ostati bez zaliha, jer je japanska svemirska agencija JAXA lansirala letelicu Kunotori 6 sa 4.5...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.