Japan nastavlja čvrsto prema Južnoj Koreji

Izvor: B92, 24.Sep.2020, 10:06

Japan nastavlja čvrsto prema Južnoj Koreji

Tokio -- Prvi put od svog imenovanja na funkciju, novi japanski premijer Jošihide Suga danas je razgovarao sa predsednikom Južne Koreje Mun Dže-Inom.

Japanski premijer pozvao je na poboljšanje narušenih odnosa dve zemlje i saradnju u cilju odvraćanja bilo kakve pretnje iz Severne Koreje.

Odnosi dva američka saveznika u Aziji znatno su se pogoršali tokom proteklih godinu dana zbog trgovinskih pitanja i ratne prošlosti, pogotovo zbog pitanja Korejaca koji su bili >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << na prinudnom radu u japanskim kompanijama u periodu kada je Koreja bila pod japanskom kolonijalnom upravom (1910-1945).

"Saradnja između Japana i Južne Koreje, kao i između Japana, SAD i Južne Koreje ključna je za bavljenje pitanjem Severne Koreje i drugim pitanjem", rekao je Suga novinarima posle telefonskog razgovora sa Munom.

On je dodao da će Japan "nastaviti da čvrsto traži da Južna Koreja preduzme odgovarajuće poteze", ne navodeći druge detalje.

Kako prenosi Rojters, do razgovora je došlo na zahtev Južne Koreje, a Mun je rekao da dve zemlje treba da pronađu najbolje rešenje za pitanje prinudnog rada Korejaca, kao i da su Južna Koreja i Japan bliske prijateljske zemlje koje imaju zajedničke osnovne vrednosti i strateške interese.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.