Japan lansirao satelit za praćenje emisije gasova

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Jan.2009, 16:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Japan lansirao satelit za praćenje emisije gasova

TOKIO - Japan je lansirao satelit koji će pratiti emisiju gasova sa efektom staklene bašte u čitavom svetu, u nadi da će podaci koji budu prikupljeni doprineti globalnim naporima u borbi protiv klimatskih promena.

Satelit, nazvan "Ibuki" ili "vitalnost" na japanskom, omogućiće naučnicima da izmere gustoću ugljen-diosida i metala na 56.000 lokacija na površini Zemlje, uključujući atmosferu iznad otvorenog mora, preneo je Rojters.

Radi >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << poređenja, krajem oktobra 2008. u svetu su bile samo 282 kopnene stanice za očitavanje količine štetnih gasova, od kojih se većina nalazi u SAD, Evropi i drugim industrijski razvijenim zemljama, saopštila je Japanska agencija za istraživanje svemira.

Japanski zvaničnici se nadaju da će podaci koje prikupi satelit "Ibuki" doprineti verodostojnosti dosadašnjih istraživanja štetnih gasova, uključujući izveštaje Međuvladinog panela Ujedinjenih nacija za klimatske promene, koji pokazuju da emisija tih gasova raste.

Satelit, koji je opremljen sa dva senzora, pratiće infracrvene zrake koje budu dolazili sa Zemlje, a pomažu u izračunavanju gustoće ugljen-dioksida i metana, jer ta dva gasa upijaju zrake na određenoj talasnoj dužini.

Direktor Sekretarijata UN-a za klimatske promene Ivo de Bur izjavio je prošle nedelje da će sve što bude unapredilo sistem praćenja emisije ugljen dioksida biti od pomoći u pronalaženju načina za ublažavanje i prilagođavanje globalnom zagrevanju.

"Možda se to ne bi očekivalo u ovo moderno doba, ali naša mogućnost da pratimo emisiju štetnih gasova je još relativno mala u industrijski razvijenim zemljama, dok je u onima u razvoju još manja" , istakao je De Bur.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.