Japan: Oluja izazvala curenje radioaktivne vode

Izvor: Press, 21.Okt.2013, 11:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Japan: Oluja izazvala curenje radioaktivne vode

Voda, koja je na jednom mestu probila barijeru, kontaminirana je stroncijumom-90 u 70 puta većoj količini nego što je zakonom dozvoljeno, navodi "Tepko".
Stroncijum-90 nastaje tokom nuklearnih reakcija, akumulira se u kostima i deluje godinama izazivajući različite tipove kancera, navodi AFP.
Ovo priznanje "Tepko" je izneo nakon što je ekspertski tim Međunarodne agencije za nuklearnu energiju završio svoj izveštaj o napretku Japana u čišćenju posledica katastrofe.
"Tepko" >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << je ulio velike količine vode u oštećene reaktore u Fukušimi kako bi ih rashladio i sprečio topljenje njihovog jezgra. Ova voda mora da se čuva u velikim rezervoarima dok se ne oslobodi radioaktivnih supstanci koje je pokupila u procesu hlađenja.
Jaka kiša pogoršava problem budući da pada na zagađenu površinu i ona brzo postaje kontaminirana što znači da i ona mora biti sačuvana i dekontaminirana.
"Fukušima" je mnogo oštećena posle zemljotresa i cunamija koji je pogodio Japan marta 2011. godine, podseća francuska novinska agencija, prenoseći stav "kritičara koji kažu da je ona i dalje u krhkom stanju i na milosti i nemilosti ekstremnih vremenskih prilika i drugih prirodnih katastrofa".
Ranije ovog meseca, TEPCO je saopštio da se iz jednog rezervoara izlilo oko 430 litara vode kontaminirane radijacijom dok su radnici pokušavali da uklone kišnicu posle nedavnih tajfuna, priznajući da je ona mogla da dospe u more.

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.