Iz veštačkih jajnih ćelija rođeni zdravi miševi

Izvor: Radio 021, 18.Okt.2016, 23:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Iz veštačkih jajnih ćelija rođeni zdravi miševi

Japanski naučnici napravili su veštačke jajne ćelije iz kojih su rođeni prvi miševi.

U radu objavljenom u časopisu "Nature", Kacuhiko Hajaši sa univerziteta Kjušu u Japanu opisuje kako je stvorio neke od najprimitivnijih jajnih ćelija miša od embrionalnih matičnih ćelija, a onda i od kože uzete sa repa miša. Naučnici su zatim usadili više od 300 >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << embriona starih dva dana u materice ženki miša, ali je od toga rođeno samo 11 zdravih mladunaca.

Iako je ova tehnika daleko od primene na ljudskim matičnim ćelijama, procedura bi potencijalno mogla da bude usavršena i dostupna parovima s problemima plodnosti, kažu naučnici.

Tehnologija sugeriše da će naučnici jednog dana praviti zdrave jajne ćelije od ćelija kože žena koje imaju problem sa začećem.

“Ovo je prvi izveštaj koji pokazuje da je neko uspeo u potpunosti da razvije zrele i oplodive jajne ćelije u laboratorijskim uslovima. Jednog dana će ovaj pristup možda biti koristan ženama koje su prerano izgubile plodnost, ali i u ostalim slučajevima lečenja neplodnosti”, kaže Ričard Anderson, konsultant za reproduktivnu medicinu u Kraljevskoj bolnici u Edinburgu.

Istini za volju, na stotine pokušaja usađivanja embriona iz veštačkih jajnih ćelija je propalo, što znači da naučnici još moraju da rade na usavršavanju ove tehnike. Takođe, testiranja su pokazala da su mnoge jajne ćelije nastale ovim putem imale neobičnu šemu ekspresije gena, što sugeriše da se nisu razvile na isti način kao prirodne ćelije.

Laboratorije širom sveta sada bi trebalo da ponove ove eksperimente, pre nego što se slična procedura primeni i na veće životinje, poput svinja, ovaca i krava.

“Sa takvom tehnologijom, možda možemo da obrnemo proces istrebljenja pojedinih sisara”, kaže Duško Ilić, stručnjak za matične ćelije na Kings koledžu u Londonu, koji nije bio uključen u japansku studiju.

Autor: Guardian

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.