Fukušima traži dodatni novac za obnovu

Izvor: Vesti-online.com, 31.Maj.2013, 16:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Fukušima traži dodatni novac za obnovu

Operater japanske nuklearne centralne Fukušima tražiće od japanske vlade za popravku još novca te će suma dostići 30 milijardi dolara za štetu od cunamija i zemljotresa pre dve godine, preneli su japanski mediji. List Nikei piše da "Tokio Elektrik Pauer" (TEPKO) treba da objasni vlastima zašto je centrali potrebno još novca dve godine posle katastrofe.

Moraće prvo da objasne zašta će im dodatna pomoć
>> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << />
 

Kompanija TEPKO, nacionalizovana posle nesreće, tražiće dodatnu pomoć od više od 600 milijardi jena (4,5 milijardi evra), naveo je list. Ako se zahtev prihvati, ukupna pomoć Fukušimi će biti 3.900 milijardi jena (30 milijardi dolara).

 

Oko 16.000 ljudi se odselilo u strahu od radijacije, posebno u okolini centrale, koja je 220 kilometara severoistočno od Tokija. Okolna preduzeća su uništena posle zemljotresa i cunamija.

 

TEPKO je suočen s velikim zahtevima za naknadu štete i bankrotiraće ako mu japanska država ne priskoči u pomoć. Japanska vlada ne želi da ta kompanija propadne jer je glavna za snabdevanje Tokija strujom.

 

Zemljotres se 11. marta 2011. godine magnitude od 9 stepeni izazvao je poplavni talas od 15 metara koji je onesposobio sistem za hlađenje reaktora što je dovelo do njegovog pregrevanja i eksplozije zgrada, uz radiokativno zagađenje okoline.
Pogledaj vesti o: Japan

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.