Srbi pozvani da napuste Tokio

Izvor: S media, 14.Mar.2011, 15:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbi pozvani da napuste Tokio

Ambasada Srbije u Japanu obavestila je stotinak državljana Srbije da budu posebno oprezni zbog opasnosti od radijacije iz nuklearne elektrane Fukušima i da, ukoliko je to moguće, napuste Tokio i odu u bezbednije krajeve, izjavio je za Tanjug ataše srpske ambasade Vladimir Milić.

Napominjući da su sličan apel uputile i druge strane ambasade u Tokiju, Milić je rekao da za sada nema organizovane evakuacije državljana >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << Srbije iz Japana.

Prema Milićevim rečima, situacija oko nuklearne elektrane Fukošima se menja iz sata u sat.

"Prvo je eksplodirala zgrada oko reaktora broj 3, vlasti merile radijaciju i rekle da povećane radijacije nije bilo. Zatim je objavljeno da je reaktor 2 izgubio sistem za hladjenje, a zatim je u medjuvremenu objavljena vest da su reaktori 1 i 2 delimično ohladjeni, i u tom trenutku nije bilo opasnosti od topljenja", naveo je Milić.

Sedma flota se udaljava zbog povećane radijacije

Prema njegovim rečima, pre oko sat vremena, saopšteno je da je na reaktoru 2 situacija polako stabilizovana i da je mala verovatnoća eksplozije, kao što je bilo na reaktorima 1 i 3.

"Medjutim, poslednje vesti od pre pola sata kažu da su u jednom momentu šipke sa nuklearnim gorivom bile potpuno vidljive, odnosno potpuno bez vode oko njih, na reaktoru 2. Razlog za sve to su kvarovi na pumpama koje su ubacivale slanu vodu. Medjutim, nemamo još nikakav podatak o tome da li je bilo bilo kakve povećane radijacije u okolini", ispričao je Milić.

Pronađeno još 1.000 mrtvih u Japanu

Problem predstavlja i to što se tlo ne smiruje, navodi on, i dodaje da su vlasti proširile bezbednosnu zonu oko nuklearnih elektrana sa 10 na 20 kilometara i da je iz te zone iseljeno 200.000 ljudi.

Nastavak na S media...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.