Dolar zabeležio najveći nedeljni pad od juna

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Sep.2019, 11:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dolar zabeležio najveći nedeljni pad od juna

Dolar je zabeležio najveći nedeljni pad vrednosti na deviznim tržištima od juna, što je posledica smirivanja geopolitičkih i trgovinskih napetosti u svetu, kao i očekivanja da će američki Fed uskoro smanjiti kamatne stope.

Indeks dolara, koji pokazuje vrednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svetskih valuta, pao je prošle nedelje za 0,7 odsto, na 98,22 poena, što je njegov najveći nedeljni pad vrednosti od juna.

Američka valuta je u odnosu >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << na evropsku oslabila za 0,3 odsto, pa je cena evra dostigla 1,1025 dolara, prenosi SeeBiz. Dolar je, međutim, ojačao u odnosu na japanski jen pa je kurs dolara porastao 0,6 odsto, na 106,90 jena.

Američka i japanska valuta, koje važe za sigurnije utočište za kapital u nesigurna vremena, našle su se pod pritiskom jer se ulagači nadaju popuštanju trgovinskih napetosti između SAD-a i Kine nakon vesti da će dve strane nastaviti pregovore na visokom nivou početkom oktobra.

Smanjene su i geopolitičke napetosti nakon što je liderka Hong Konga Keri Lam u sredu zvanično povukla kontroverzni predlog zakona o izručenju Kini zbog kojeg je grad pod kineskom upravom zahvatila najteža politička kriza proteklih decenija.

Rizičnije valute ojačale su i zbog toga što su britanski poslanici zaustavili pokušaje premijera Borisa Džonsona da izvede Britaniju iz Evropske unije bez sporazuma.

U fokusu ulagača bilo je i izveštaj o zapošljavanju u SAD koje je pokazalo da je u avgustu broj zaposlenih povećan za 130.000, manje od 158.000 koliko su očekivali analitičari u anketi Rojtersa.

Međutim, dok se rast zapošljavanja usporava, prosečna plata po satu porasla je za 0,4 odsto na mesečnom i 3,2 odsto na godišnjem nivou, što bi trebalo da podrži rast potrošnje, a time i celokupne privrede.

Zbog toga su analitičari podeljeni u mišljenju da li ima razloga za dalje smanjenje kamata američke centralne banke nakon, što su letos smanjene za 0,25 odsto.

Predsjednik Feda Džerom Pauel kaže da je tržište rada snažno i da će centralna banka i dalje raditi na održanju privrednog rasta.

On je ocenio da ni američka, ni svetska privreda verovatno neće ući u recesiju.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Dolar zabeležio najveći nedeljni pad od juna

Izvor: B92, 08.Sep.2019

London -- Dolar je zabeležio najveći nedeljni pad od juna, što je posledica smirivanja trgovinskih napetosti u svetu, kao i očekivanja da će američki FED smanjiti kamate...Indeks dolara, koji pokazuje vrednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svetskih valuta, pao je prošle nedelje...

Nastavak na B92...

Dolar zabeležio najveći nedeljni pad od juna

Izvor: Nezavisne Novine, 08.Sep.2019

​LONDON - Dolar je zabilježio najveći nedeljni pad vrijednosti na deviznim tržištima od juna, što je posljedica smirivanja geopolitičkih i trgovinskih napetosti u svijetu, kao i očekivanja da će američki Fed uskoro smanjiti kamatne stope.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.