Ceh zatvaranja 24 reaktora težak milijarde dolara

Izvor: B92, 02.Sep.2019, 10:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ceh zatvaranja 24 reaktora "težak" milijarde dolara

Tokio -- Japanska služba za nuklearnu politiku je saopštila da ta zemlja ulazi u eru masovnog rashodovanja nuklearnih elektrana.

Ta služba pozvala je operatore da planiraju kako da narednih decenija to obave bezbedno i kako da finansiraju troškove prestanka svog rada koji će koštati milijarde dolara.

Dvadeset i četiri reaktora, ili 40 odsto od ukupnog broja u Japanu, predviđeno je za zatvaranje ili je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << već počela priprema za njihovo trajno isključivanje.

Među njima su i četiri jedinice uništene cunamijem u postrojenju Fukušima Dai-ići. Izveštaj koji je u ponedeljak prihvatila Japanska komisija za atomsku energiju, traži od preduzeća da uče na američkim i evropskim primerima.

Japan do sada nije nijedan od reaktora stavio van pogona i nema konkretne planove za konačno odlaganje radioaktivnog otpada.

Posle nesreće u Fukušimi, japanska elektro-energetska preduzeća su odlučila da ne modernizuju zastarele reaktore i centrale, već da ih potpuno rashoduju.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Japan pozvao svoje nuklearne centrale da se pripreme za zatvaranje

Izvor: NoviMagazin.rs, 02.Sep.2019

Japanska služba za nuklearnu politiku je saopštila da ta zemlja ulazi u eru masovnog rashodovanja nuklearnih elektrana, i pozvala operatore da planiraju kako da narednih decenija to obave bezbedno i kako da finansiraju troškove prestanka svog rada koji će koštati milijarde dolara...Dvadeset i četiri...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.