ČUDNO: U Japanu najprodavaniji model, a u Evropi prava egzotika (FOTO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 16.Jan.2020, 13:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ČUDNO: U Japanu najprodavaniji model, a u Evropi prava egzotika (FOTO)

Honda je čudo...

Najtraženiji model u 2019. bila je jedna Honda koju nemamo prilike da vidimo na našim putevima.

Honda N-Box, el coche más vendido en Japón en los últimos tres años https://t.co/EB1j9ilkoJ pic.twitter.com/KezcYeskEe

— Noticias del motor (@kmphblog) January 13, 2020

Japansko tržište automobila veoma je specifično jer se u toj zemlji prodaju brojni modeli koje ne možemo sresti u drugim državama. Reč je o >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << takozvanim "kei" mikroautomobilima, koji su praktično prevozno sredstvo za pretrpane japanske megalopolise, gde je svaki kvadratni metar parking prostora dragocen.

Domaći proizvođači u Japanu prodaju veliki broj kei modela, a jedan od njih, Honda N-Box, najtraženiji je automobil u toj zemlji već treću godinu uzastopce.

N-Box je 2019. završio sa rekordnih 253.500 isporučenih primeraka čime je poneo titulu najprodavanijeg modela u prošloj godini.

Honda N-Box kao model postoji od 2011, kada je lansirana prva generacija ovog vozila. Naslednik, i aktuelni model, stigao je 2017, i od tada je najtraženiji auto među kupcima u Japanu.

Honda je za nepunih devet godina prodala ukupno 1,7 miliona ovih vozila.

Cena bazičnog modela N-Box u Japanu startuje od 1.411.300 jena (oko 11.600 evra), dok najskuplja verzija N-Box Custom košta 1.996.500 jena (oko 16.400 evra). Kupci takođe mogu da doplate i pogon na sva 4 točka, koji dodatno podiže cenu ovih vozila.

Pored modela N-Box, Honda u Japanu prodaje i druge kei automobile, kao što su N-One, N-WGN i roudster S660.

Kategorija kei automobila uspostavljena je 1949. Prema najnovijim regulativama iz 1998, kei automobili ne smeju da imaju motor preko 660 "kubika", dok snaga pogonske jedinice može da iznosi najviše 64 KS.

Dodatno, auto ne sme da bude duži od 3,4 m niti širi od 1,48 m.
Pogledaj vesti o: Honda

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.