Besplatna terapija za depresivne putem mobilnog

Izvor: Blic, 21.Nov.2008, 16:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Besplatna terapija za depresivne putem mobilnog

Depresivne osobe u Japanu moći će da dobiju besplatnu psihoterapiju putem mobilnih telefona nakon uspostavljanja novog internet sajta čiji je inicijator jedan poznati japanski profesor.

Besplatno dostuman sajt korisniku postavlja određen broj pitanja u vezi sa spavanjem, prehrambenim navikama, promenama telesne težine, stanjem morala i slično. Sajt koji je moguće konsultovati putem mobilnog telefona potom predlaže >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << određenu terapiju.

"Ljudima to može pomoći upravo u onom trenutku kad im je potrebno, to je na neki način pomoć za prevenciju depresije koja vam je uvek pri ruci", objasnio je profesor Jutaka Ohno sa uniterziteta Kejo.

Na sajtu su objašnjeni simptomi depresije, ali se takođe upozorava da njegovo konsultovanje ne može da zameni direktno lečenje i podstiče korisnike da se obrate nekom stručnjaku ukoliko pate od ozbiljne depresije.

Sajt takođe predlaže male trikove za pozitivniji stav prema životu i podučava tehnikama za relaksaciju i samopotvrđivanje.

O depresiji, koja je dugo bila tabu tema u Japanu, tek počinje da se govori, ali isključivo iz ugla patologije, kaže profesor Ohno, koji je proteklih godina lečio princezu Masako, suprugu japanskog prestolonaslednika, obolelu od depresije.

Kao dokaz profesor ističe da depresiju u Japanu zovu gripom srca, prenele su agencije.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.