Belgija upalila reaktor, Nemci pobesneli!

Izvor: Mondo, 15.Dec.2015, 18:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Belgija upalila reaktor, Nemci pobesneli!

Belgijska elektroenergetska kompanija Elektrabel ponovo je pokrenula stari nuklearni reaktor nakon gotovo dvogodišnje pauze, naljutivši susednu Nemačku koja strahuje od nuklearnih katastrofa nakon tragedije u Fukušimi.

Foto: screnshot/YouTube/MONDO

Elektrabel navodi da je reaktor Tihange 2 počeo sa radom uz sve mere bezbednosti, upkos protivljenju zvaničnika susedne nemačke pokrajine Severna Rajna-Vestfalija, >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << najmnogoljudnije u Nemačkoj, prenosi agencija Frans pres.

Belgija je u poslednjih nekoliko godina bila pogođena nizom nuklearnih problema, a tri od sedam reaktora u zemlji su u jednom trenutku ugašeni, od čega dva zbog otkrivanja mikro pukotina u zidovima reaktora.

Belgijske vlasti dale su zeleno svetlo za ponovno pokretanje reaktora Tihange 2, kao i još jednog reaktora blizu Antverpa u novembru, a Elektrabel je dobio dozvolu za upravljanje reaktorima do 2023, za kada je planirano gašenje nuklearne energije u zemlji.

Ministar ekonomije Severne Rajne-Vestfalije Garelt Duin snažno se protivio paljenju reaktora, nazivajući potez Belgije neodgovornim.

Četiri od deset najvećih nemačkih gradova nalaze se u Severnoj Rajni-Vestfaliji, Kel, Dizeldorf, Dortmund i Esen. Grad Ahen, udaljen svega 60 kilometara od reaktora Tihange, saopštio je da proučava legalne korake za sprečavanje pokretanja reaktora, ali za sada bez uspeha.

Belgija se, kao i Nemačka, nakon katastrofe u japanskoj elektrani Fukušima obavezala da će postepeno gasiti nuklearne elektrane, ali je potom smanjila ambicije zbog neuspeha da pronađe održive alternative nuklearnoj energiji.

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Belgija upalila nuklearni reaktor

Izvor: Akter, 15.Dec.2015

Belgijska elektroenergetska kompanija Elektrabel ponovo je pokrenula stari nuklearni reaktor nakon gotovo dvogodišnje pauze, naljutivši susednu Nemačku koja strahuje od nuklearnih katastrofa nakon tragedije u Fukušimi..Elektrabel navodi da je reaktor Tihange 2 počeo sa radom uz sve mere bezbednosti,...

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.