Azijska tržišta: Shanghai Composite Index najjači u sedam godina

Izvor: SEEbiz.eu, 08.Jun.2015, 08:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Azijska tržišta: Shanghai Composite Index najjači u sedam godina

TOKIO - Azijski su indeksi na početku tjedna imali mješovitu izvedbu, a po dobicima se izdvojilo šangajsko tržište.

Shanghai Composite Index skočio je 1,1 posto i uzletio na najvišu razinu u sedam godina nakon što je objavljen podatak o trgovinskom suficitu u svibnju od 366,8 milijardi juana što je blizu povijesnog rekorda iz veljače ove godine. Ipak, investitori su pomalo oprezni zbog poprilične volatilnosti na tržištu, a i ususret makroekonomskim podacima koji >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << tek trebaju biti objavljeni ovoga tjedna.

Japanski BDP u prvom je tromjesečju skočio 3,9 posto što je znatno iznad provotno procijenjenih 2,4 posto. Na kvartalnoj razini BDP je porastao 1 posto, iznad procijenjenih 0,6 posto. Nikkei 225 je otvorio u plusu no kasnije je izgubio dobitke zbog jačanja jena. Izvoznici su opet bili na meti prodaja. Toyota Motor i Nissan izgubili su po 1,3 posto dok je Sony bio najveći gubitnik zbog pada od 1,4 posto. Naftni sektor bio je u plusu zbog rasta cijena nafte na kraju proteklog tjedna. JX Holding pšorastao je 1,1 posto, a Inpex 0,3 posto.

Korejski Kospi bio je u minusu zbog izbijanja zaraze MERS-a u Južnoj Koreji. To bi moglo pogoditi ključne južnokorejske sektore poput turizma i potrošnje. Zato je turistički sektor bio pod pritiskom, posebno Hanatour Servicew i Hotel Shilla. Vrijednosti su spustili i veliki trgovci poput Lotte Shoppinga koji je izgubio 0,7 posto i Hyundai Departmenta koji je srezan 1,4 posto.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.