Azijska tržišta: Oprezna trgovina, stagnacija indeksa

Izvor: SEEbiz.eu, 08.Mar.2017, 10:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Azijska tržišta: Oprezna trgovina, stagnacija indeksa

TOKIO - Na azijskim burzama u srijedu se trguje oprezno zbog jučerašnjeg pada cijena dionica na Wall Streetu, dok podršku tržištima pružaju naznake jačanja kineskog gospodarstva.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u minusu oko 0,6 posto, dok su cijene dionica u Australiji, Šangaju i Singapuru skliznule između 0,1 i 0,7 posto.

Burzovni indeksi u Južnoj Koreji i Hong Kongu porasli su, >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << pak, između 0,1 i 0,3 posto, dok je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 7,30 sati bio gotovo nepromijenjen u odnosu na jučer.

Na samom početku današnjeg trgovanja taj je indeks bio u minusu jer su ulagači bili oprezni zbog jučerašnjeg pada cijena dionica na Wall Streetu.

No, kasnije se većina tržišta oporavila zahvaljujući boljim nego što se očekivalo podacima o vanjskotrgovinskoj razmjeni Kine, koji bude nadu da se rast drugog po veličini svjetskog gospodarstva ubrzava nakon duljeg razdoblja usporavanja.

Izvoz Kine, izražen u juanima, porastao je u veljači 4,2 posto na godišnjoj razini, dok je uvoz skočio više od 44 posto.

"Snažan skok uvoza vjerojatno je posljedica rasta uvoznih cijena sirovina, koje su posljednjih mjeseci u usponu, ali i otpornosti domaće potražnje", kaže Julian Evans-Pritchard iz tvrtke Capital Economics.

I pokazatelji iz drugih zemalja regije, primjerice povećana druga procjena rasta japanskog bruto domaćeg proizvoda u odnosu na prvu, ukazuju na zamah gospodarstava regije, kažu analitičari.

No, loše na tržišta utječe pad cijena nafte. No londonskom je tržištu jutros barel pojeftinio 0,5 posto, na 55,65 dolara.

I na valutnim se tržištima jutros trguje oprezno jer nema vijesti koje bi značajnije potaknule tečajeve. Čekaju se podaci o zapošljavanju u SAD-u u veljači, koji će biti objavljeni u petak, i koji bi mogli utjecati na odluku čelnika američke središnje banke o kamatama.

Budu li podaci dobri kao posljednjih mjeseci, gotovo je sigurno da će čelnici Feda na sjednici idućega tjedna povećati kamate. Tek ako se pokaže da je značajno usporen rast zapošljavanja, Fed bi mogao odustati od te odluke, smatraju analitičari.

"Osim ako izvješće o zapošljavanju u SAD-u ne bude katastrofalno, što ne očekujemo, vjerujemo da će Fed idućega tjedna povećati kamate", poručuju analitičari Societe Generale banke u bilješci klijentima.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, skliznuo je jutros 0,1 posto, na 101,74 boda, nakon što je jučer ojačao 0,15 posto.

Pritom je cijena dolara prema japanskoj valuti pala 0,3 posto, na 113,65 jena.

Američka je valuta oslabila i u odnosu na europsku, za 0,1 posto, pa je tečaj eura jutros dosegnuo 1,0560 dolara.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.