Azijska tržišta: Oprezna trgovina, brine pad nafte

Izvor: SEEbiz.eu, 30.Dec.2015, 10:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Azijska tržišta: Oprezna trgovina, brine pad nafte

TOKIO - Na azijskim burzama u srijedu se trguje oprezno, unatoč jučerašnjem snažnom rastu cijena dionica na Wall Streetu, jer ulagače zabrinjava ponovni pad cijena nafte.

Na Tokijskoj je burzi u 7,00 sati Nikkei indeks bio u plusu 0,5 posto, dok su cijene dionica u Singapuru i Australiji porasle između 0,5 i 0,9 posto.

Međutim, burzovni indeksi u Južnoj Koreji, Hong Kongu i Šangaju pali su između 0,2 i 0,5 posto, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << dionica, bez japanskih, u 7,00 sati bio u minusu 0,1 posto. U odnosu na početak godine, taj je indeks na gubitku oko 12 posto.

Na samom početku današnjeg trgovanja MSCI indeks bio je u blagom plusu jer je ulagače ohrabrio jučerašnji skok cijena dionica na Wall Streetu za više od 1 posto.

Međutim, entuzijazam ulagača ubrzo je splasnuo, među ostalim zbog ponovnog pada cijena nafte.

Jučer su cijene ′crnog zlata′ porasle oko 3 posto, zahvaljujući očekivanjima da će zbog zahlađenja u Europi i Sjevernoj Americi porasti potražnja za gorivima.

No, jutros je cijena barela na američkom tržištu potonula 1,8 posto, na 37,20 dolara, dok je na londonskom tržištu barel pojeftinio 1,2 posto, na 37,30 dolara, pa mu je cijena ponovno krenula prema najnižim razinama u 11 godina.

Obujam trgovanja na azijskim burzama i jutros je mršav, što je uobičajeno za ovo blagdansko razdoblje.

"Svjedočimo mršavom obujmu na kraju godine, a broj aktivnih sudionika na tržištu smanjio se zbog blagdana", kaže Martin King, direktor u tvrtki Tyton Capital Advisors.

I na valutnim tržištima vlada oprez, pa tečajevi najznačajnijih valuta ne osciliraju osjetnije. Pritom je dolar blago ojačao.

Njegov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na šest najvažnijih svjetskih valuta, porastao je 0,1 posto, na 98,20 bodova.

Od početka godine na dobitku je 8,8 posto, što se zahvaljuje prvom povećanju kamata američke središnje banke Feda od 2006. godine.

Tečaj dolara prema japanskoj valuti jutros je dosegnuo 120,45 jena, dok je jučer u ovo doba iznosio 120,35 jena.

Cijena eura skliznula je, pak, s jučerašnjih 1,0970 na 1,0930 dolara.
Pogledaj vesti o: Japan

Nastavak na SEEbiz.eu...






Povezane vesti

Wall Street: Amazon i Apple predvodili dobitnike

Izvor: SEEbiz.eu, 30.Dec.2015

NEW YORK - Na Wall Streetu su u utorak cijene dionica skočile više od 1 posto, ponajviše u tehnološkom sektoru, pa je S&P 500 indeks ponovno u plusu u odnosu na početak godine...Dow Jones ojačao je 192 boda, ili 1,10 posto, na 17.720 bodova, dok je S&P 500 skočio 1,06 posto, na 2.078 bodova, a...

Nastavak na SEEbiz.eu...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.