Azijska tržišta: Napokon blagi oporavak u Šangaju

Izvor: SEEbiz.eu, 09.Jul.2015, 08:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Azijska tržišta: Napokon blagi oporavak u Šangaju

TOKIO - Na azijskim burzama cijene dionica u četvrtak izuzetno osciliraju dok ulagači nervozno prate hoće li nove mjere kineskih vlasti zaustaviti pad burzovnih indeksa u Kini.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u minusu 0,8 posto, dok su cijene dionica u Južnoj Koreji, Australiji i Singapuru skliznule između 0,1 i 0,4 posto.

Burzovni indeksi u Šangaju i Hong Kongu bili su, pak, u plusu između 1,3 i 4,2 posto, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << dionica, bez japanskih, u 7,30 sati bio na dobitku 0,8 posto, oporavivši se od početnog pada za 0,9 posto.

Sve oči uprte su u šangajsku burzu, gdje su jučer cijene dionica u jednom trenutku potonule više od 8 posto, zbog čega su neki mediji jučerašnji dan nazvali 'crnom srijedom'.

I jutros je trgovanje počelo padom cijena, za više od 3 posto, no kasnije su se indeksi probili u pozitivno područje.

U novom pokušaju da zaustavi oštar pad cijena dionica, koje su u samo tri tjedna potonule više od 30 posto, kineske regulatorne vlasti olabavile su pravila vezana uz dobivanje kredita za investicije i zabranile velikim ulagačima prodaju dionica kompanija uvrštenih na burze.

To je dosad nadrastičniji potez kineskih vlasti koje su prije dogovorile s više od 20 brokerskih kuća da će uložiti na tržište više od 20 milijardi dolara i da neće prodavati dionice dok su cijene na niskim razinama. Uz to, vlasti istražuju nije li posljednjih tjedana bilo nezakonitog trgovanja.

Premda su kineski burzovni indeksi trenutačno u plusu, nitko nije siguran da je pad tržišta zaustavljen, jer prijašnje mjere nisu dale rezultate.

"Gledajući fundamentalne pokazatelje, kineske su dionice nakon pada cijena posljednjih tjedana sada na realnijim razinama i mogle bi biti privlačne ulagačima. Međutim, ispuhavanje cjenovnog balona ima i negativan psihološki utjecaj, pa bi posljedice mogle potrajati", kaže Evan Lucas, strateg u tvrtki IG.

Od polovice lipnja izgubljeno je oko 3.000 milijardi dolara tržišne vrijednosti kineskih kompanija, čije su dionice uvrštene na burze, pa su izbila strahovanja da bi slom burze mogao negativno utjecati na cjelokupno kinesko gospodarstvo.

Očekuje se daljnje usporavanje rasta kineskog gospodarstva i potrošnje te slabiji poslovni rezultati kompanija, što povećava rizik od financijske krize. Zbog toga azijski ulagači smatraju da kineski burzovni slom predstavlja veći rizik od grčke krize u eurozoni.

Jučer su i na Wall Streetu cijene dionica oštro pale upravo zbog strahovanja od posljedica sloma kineskog tržišta dionica.

A na valutnim tržištima posljednjih dana jača japanska valuta, koja slovi za sigurno utočište kapitala u nesigurna vremena.

Zbog toga je jučer tečaj dolara potonuo 1,5 posto, na 120,40 jena, najnižu razinu u sedam tjedana. Jutros se, pak, ponešto oporavio, pa se trenutačno kreće oko 121,20 jena.

Zbog oštrog pada prema japanskoj valuti, dolar je oslabio i u odnosu na europsku. Jutros se cijena eura kreće oko 1,1075 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,0990 dolara.

Stabilnost eura zahvaljuje se tome što trenutačno nema ni dobrih, ni loših vijesti u vezi grčke krize. Atena bi danas trebala kreditorima poslati novi prijedlog reformi, koji bi bio osnova za daljnje pregovore o međunarodnoj financijskoj pomoći.

U nedjelju bi se trebao održati novi summit svih 28 članica EU-a na kojemu će se odlučivati o sudbini Grčke.

Posljednjih su se dana smirila i naftna tržišta. Jutros je cijena barela na američkom tržištu porasla 0,9 posto, na 52,15 dolara, no zbog oštrog pada početkom tjedna, i dalje je u minusu na tjednoj razini za gotovo 9 posto.
Pogledaj vesti o: Japan

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.