Ako se sećate ovoga - MATORI STE! Ali je lepo! (VIDEO)

Izvor: Mondo, 01.Jul.2019, 17:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ako se sećate ovoga - MATORI STE! Ali je lepo! (VIDEO)

Vokmen (Walkman) proslavlja 40. godišnjicu postojanja, a mi vas vodimo kroz vremeplov uređaja, koji je bio gedžet pre gedžeta!

Sećate li se vokmena (Walkman)?

Da?!

Znači ima nas i “matorih“, koji znamo za nešto više od iPod plejera ili Spotify servisa, na koje se “lože“ današnji klinci!

Oni, koji nemaju pojma šta je to vokmen trebalo bi da znaju da je muzika nekad radila na baterije i na kasete. U toj >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << spravici! To je bila prava muzička i svaka druga životna revolucija, kad je japanski Sony izdao prvi vokmen muzički plejer 1. jula 1979. godine. Walkman je postao sinonim za kompaniju Sony, a generacije mladih stasavale su na razmenjivanju kaseta i slušanju muzike na dotad nezamisliv način.



Izvor: Sony

Potrošene su desetine miliona baterija dok vokmen nije postao digitalan, ali je važno da današnjim "omladincima" kažemo da je vokmen stigao u svet muzike čak dve decenije pre nego što je Apple predstavio prvi iPod i koštao je 150 dolara.

Kada se pojavio taj čuveni model TPS-L2 prve vokmen generacije, bilo je i onih koji su tvrdili da se uređaj neće prodavati bez funkcije snimanja. Ali, vokmen je postigao ogroman uspeh, utičući na pojavu novih stilova života i postao je planetarni hit, koji je utabao put sledećem velikom muzičkom hitu, koji je napravio MP3.

Kako je nastao vokmen

Walkman je napravljen prvobitno da bi jedan od osnivača Sony kompanije, Masara Ibuka, mogao da uživa u operi dok putuje, odnosno leti na poslovne sastanke širom sveta. Konstruisao ga je 1978. Nobutoši Kihara, jedan od inženjera zvuka u japanskoj kompaniji.

Vokmen je originalno startovao u Japanu, ali je ogromnu popularnost zabeležio prvo u Severnoj Americi, pa u Velikoj Britaniji, a onda i drugim evropskim zemljama.

Vremena su se menjala, pa je tako i vokmen menjao svoj oblik, težinu, ali i medije sa kojih je puštao muziku. Osim kaseta Sony je za vokmen koristio i Mini-Disc memoriju, CD diskove, Stick i Stick Duo memorijske kartice, posebne Sony memorijske medijume, Atrac format, MP3 format (protiv kojeg se japanska kompanija bespomoćno borila), a danas Sony Walkman sadrži i striming Music Unlimited servis dostupan u nekim zemljama, ali i aplikaciju, koja se pojavljuje na Sony Xperia uređajima.

Napredak tehnologije učinio je svoje i što se vokmen života tiče, pa je linija "na kasete" ugašena tokom 2010. godine. Ukupno je do sada, prema nekim informacijama, prodato više od 400 miliona vokmen plejera, od kojih je makar 200 miliona radilo na kasete, a poslednji vokmen gedžet je izdat početkom 2017. godine.

Vokmen nikad nije zvanično ugašen, ali se danas aplikacija ne zove tako, nego Sony Music (mada je logotip i dalje vokmenov), obuhvata pretplatu na muzički servis Sony-ja i omogućava slične stvari kao i moderni striming muzički servisi. Ipak, vokmen kao gedžet ili muzički plejer više nije u fokusu kompanije, kao što nije ni među korisnicima...

Koji je bio vaš omiljeni model vokmena, kad ste ga nabavili, gde...?

Čekamo vaše komentare ispod vesti i na Facebook, Twitter i Instagram mreži.

Nastavak na Mondo...






Povezane vesti

Vokmen slavi 40 rođendan

Izvor: Danas, 01.Jul.2019

Vokmen danas slavi 40 rođendan - kompanija Soni je pustila na tržište prvi prenosni plejer muzičkih kaseta 1. jula 1979. godine - Sony Walkman. Članak Vokmen slavi 40 rođendan se pojavljuje prvo na Dnevni list Danas.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.