Zaštićeni hrast u selu Kolari uništila strižibuba

Izvor: BKTV News, 02.Okt.2017, 15:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zaštićeni hrast u selu Kolari uništila strižibuba

Zavod za zaštitu prirode Srbije, doneo je odluku, da hrast lužnjak u selu Kolaru, jedan od tri zaštićena kao "Spomenik prirode" na području Jagodine, bude izuzet od zaštite.

Ova odluka je doneta jer su mu zbog napada insekta strižibuba polomljene osnovne grane.

Na njemu je stručni saradnik zavoda konstatovao "vidne promene u pogledu habitusa i zdravstvenog stanja i usled entomološkog oboljenja i pojave štrižibuba, odvaljene su primarne grane, što je dovelo >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << do asimetričnosti krošnje i nestabilnosti stabla", piše u izveštaju Zavoda za zaštitu prirode čiji je potpisnik direktor Aleksandar Dragišić.

"Zbog ovih promena hrast kao zaštićeno dobro je izgubio prirodne vrednosti na osnovu kojih je bio zaštićen", stoji u izveštaju Zavoda, koji od Skupštine grada Jagodine zahteva da u "roku šest meseci, na osnovu ove konstatacije, donese rešenje o prestanku zaštite".

Odbornici Skupštine grada će sutra, na sednici, raspravljati o zahtevu Zavoda.

Hrast se nalazi uz objekat Doma kulture i nedaleko od Osnovne škole u Kolaru i biće uklonjen, rečeno je danas Tanjugu u Skupštini grada.

Uz hrast u Kolaru, po zaštitom kao prirodno dobro, još su po jedn hrast u Jagodini i na levoj obali Velike Morave u Kočinom selu poznat kao "Hrast Koče kapetana".

Istorijski je najpoznatiji "Hrast Koče kapetana", koga meštani zovu "Kočin hrast", jer je pod njim, prema predanju, kapetan Kosta Koča  Anđelković - frajkor, pre 2018 godina počeo borbu protiv turske vlasti i osnovao "Kočinu krajinu" koja je trajala od septembra do decembra 1788 godine.

Uz ove hrastove Skupština grada Jagodine je zaštićenim područjima proglasila: Spomenik prirode "Park Učiteljske škole" u Jagodini i Spomenik prirode "Gradski park Ðurđevo brdo".

Oni pripadaju zaštićenom području 3. kategorije.
Pogledaj vesti o: Jagodina

Nastavak na BKTV News...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.