Izvor: S media, 15.Jun.2012, 07:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zasadima jagode fascinirao i Japance

Nikolić je zasadio jagodu na površini od skoro 12 fudbalskih igrališta, čime je fascinirao čak i Japance!

Ratari kupuju bogato

Završili fakultete, uzgajaju jagode

Domaći stručnjaci napravili džem bolji od bakinog

Za svoj jagodinjak kaže da je naš Tirol, iako je za uzgoj voća cena hektara zemlje čak 100 puta niža nego u Tirolu. Tačnije tamo je 200.000 a ovde ako dobaci do 3.000 evra. Razlog >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << je što nema dovoljno onih koji hoće da je obrađuju, sade a potom ubiru plodove.

"Ja sam sa ovim zasadom započeo jedan pionirski posao, jer do tada ovde se nije sadilo više od nekoliko ari. S obzirom da su moje jagode sortimenta „zenga-zengana” namenjenog za industrijsku preradu sa visokim procentom šećera i intenzivno crvene boje, kako spolja tako i iznutra, prve dve godine kupovali su ih Japanci. To je dodatno zbunilo meštane Miličinice i okolnih sela", kaže on.

Japanci su i dalje zainteresovani za dugoročnu saradnju, ali njegovih 12 hektara količinski ne može da zadovolji njihove potrebe. Japancima je isplativo da dolaze za oko hiljadu tona, što podrazumeva jagodnjake na površini od 100 hektara.

On navodi da su brojni benefiti koje pruža industrijska jagoda:pristojne zarade, upošljavanje većeg broja ljudi, navodeći primer da je on u špicu berbe imao i do 90 sezonaca, do toga da je ova proizvodnja odlična prilika za angažovanje i dokazivanje mladih koji su završili srednje poljoprivredne škole i agronomske fakultete.

"Nedopustivo je da u našem kraju a i šire imamo toliko zapuštenog kvalitetnog zemljišta. To je velika šteta i za poljoprivrednike i za državu", zaključuje Nikolić.

Izvor:Gdeinvestirati/Politika foto:Guliver/Thinkstock
Pogledaj vesti o: Jagodina

Nastavak na S media...






Povezane vesti

Zasadima jagode fascinirao i Japance

Izvor: medio.rs, 15.Jun.2012

Ugledni privrednik Čedomir Nikolić prvi je Valjevac koji je zasadio jagodu na neverovatno velikoj površini.

Nastavak na medio.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.