Utrinu platili 250 miliona dinara

Izvor: Politika, 02.Nov.2013, 15:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Utrinu platili 250 miliona dinara

Kraljevačka „Elektrosrbija” prebijanjem duga za struju, po višestruko većoj ceni od tržišne, kupila zemljište u Jagodini koje im ne treba pa čak i ne znaju gde se nalazi

Kraljevo – Dobar posao za svoj grad, početkom maja prošle godine, obavio je Dragan Marković Palma. Livadu, tačnije rečeno utrinu u javnoj svojini, u prigradskom naselju Vinorača, od oko 4,5 hektara, prodao je kraljevačkoj „Elektrosrbiji“ za 250 miliona dinara. Sudeći po ceni, proizlazi >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << da je kupac ovo zemljište platio desetostruko više nego što se na ovom području Jagodine ar zemlje inače prodaje i kupuje. Godinama se tu parcele nude i pazare za 500 najviše 600 evra po aru, pa ispada da je u ovom slučaju ar plaćen čak oko pet hiljada evra. Istina, nije „Elektrosrbija“ sav iznos uplatila u novcu, jer radilo se o takozvanoj kompenzaciji, tj. gradu Jagodini prebijeno je potraživanje za utrošenu električnu energiju.

Sudeći prema papirima sve je obavljeno legalno. Gradonačelnik Marković je najpre dva puta raspisivao oglas radi otuđenja ovog zemljišta, koje, doduše, ima status građevinske parcele. Na drugi oglas javila se „Elektrosrbija“, a na osnovu odluke Upravnog odbora Javnog preduzeća „Elektroprivreda Srbije“ u funkciji vršenja ovlašćenja skupštine „Elektrosrbije“ Kraljevo. Kako je navedeno u odluci koju je potpisao predsednik pomenutog upravnog odbora dr Aca Marković, „Elektrosrbija“ će podneti ponudu za kupovinu zemljišta od 4 hektara 49 ari i 38 kvadratnih metara KO Vinorača, Jagodina po početnoj ceni od 250.000.000,00 dinara. Ako, ponuda „Elektrosrbije“ bude izabrana kao najpovoljnija, cena će biti namirena prebijanjem sa potraživanjem za isporučenu električnu energiju“.

Pošto je, kako doznajemo, „Elektrosrbija“ bila jedini i najpovoljniji kupac, Slobodan Mihailović, tadašnji direktor ovog privrednog društva je odmah ovlastio Vlada Čuturila, direktora ogranka u Jagodini da, početkom juna, prošle godine, sa Ratkom Stevanovićem, koji je Markovića zamenio na funkciji gradonačelnika Jagodine, potpiše ugovor o ovoj kupoprodaji.

I to je učinjeno, grad Jagodina je zemljište otuđilo, a „Elektrosrbija“ utrinu pribavila u svojinu.

Zbog kojih potreba, kojih investicionih planova?, upitali smo sadašnje rukovodstvo „Elektrosrbije“ zvanično, pozivajući se i na Zakon o dostupnosti informacija od opšteg značaja.

Odgovoreno nam je da je „ranije rukovodstvo u planu poslovanja, istina, predvidelo da na tom zemljištu uzgradi centralu na biomasu. Ali, nema dokaza da je takva namera verifikovana i od Vlade Srbije, koja inače odobrava planove ovakvih javnih preduzeća“.

Na naše pitanje da li će i kada početi gradnja pomenute centrale, direktor „Elektrosrbije“ Srđan Đurović je odgovorio:  – Da budem iskren, ta livada „Elektrosrbiji“ ne treba, takoreći i ne znamo gde se nalazi. Jer, ovo privredno društvo se bavi samo distribucijom a ne i proizvodnjom električne energije, Mi smo, dakle, operatori sistema, održavamo mrežu i energiju prenosimo i te usluge naplaćujemo. Dakle, proizvodnja je druga delatnost kojom ni zakonski nije predviđeno da se bavimo – tvrdi Đurović.

I, eto, slične, eventualne ponude ovdašnjih vlasnika utrina i zaparloženih livada u okolini Kraljeva koji duguju za struju bile bi, ipak, besmislene...

Miroljub Dugalić

objavljeno: 02.11.2013.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.