Izvor: Politika, 02.Mar.2015, 23:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Umesto ofsajd-zamke gol za protivnika

Fudbaleri iz zadnje linije i Jagodine i Crvene zvezde zaboravili su da napad suparnika može da se spreči i bez oduzimanja lopte

Utakmica JagodinaCrvena zvezda (2:3) donela je preokrete, mnogo golova, promašen penal... Dakle, zanimljiva za gledanje.

I poučna... Čak tri gola su postignuta uz nenamernu pomoć odbrana, koje su zaboravile da strelce ostave u – ofsajdu.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Politika <<
Prvi gol za Zvezdu i prvi gol za Jagodinu su pali na isti način. Na strelce su njihovi čuvari zaboravili dok su se povlačili ka svom golu.

Stojanović (C. zvezda) i Lepović (Jagodina) zaslužuju pohvale za pravovremena dodavanja. Oba igrača kojima je lopta upućena, najpre Lazović, a potom i Šušnjar, primili su loptu, načinili korak i neodbranjivo pucali. Fudbaler „crveno-belih” je bio u težoj poziciji, jer je bio dalje od gola, ali je besprekorno ciljao.

U oba slučaja odbrana je mogla da spreči najgore da su igrači iz zadnje linije istrčali ka protivniku koji je s loptom u nogama razmišljao kome da je uputi.

Umesto toga, štoperi Jagodine, a potom i Zvezde, povlačili su se ka svom golu i time omogućili Lazoviću i Šušnjaru da ne uđu u ofsajd. Čak im nisu bili ni u vidnom polju.

I gol koji je odlučio pobednika je postignut zato što u timu koji se branio nije imao ko da komanduje da se istrči na vreme. Namera Lazovića da ubaci loptu u šesnaesterac tako da ona leti ka golu bila je očigledna. Međutim, zadnji red Jagodinaca je stajao gde se zatekao, pa je Jović, koji je za korak umakao svom čuvaru, natrčao na loptu kada je ona bila iza leđa odbrane Jagodine.

Centarhalfovima pojedinačno u takvoj situaciji ne može ništa da se zameri, jer su vodili računa o „svojim igračima”. Ali fudbal je timska igra i usklađenost je vrlo važna.

U nebranom grožđu se u takvim okolnostima uvek nađe golman. Kada njegovi igrači istrče da bi napravili ofsajd-zamku, on ima jasan pregled, može da proceni da li treba da krene na loptu.

Kada su njegovi igrači pomešani s protivničkim ispred njega, golman nije načisto da li da ostane na golu ili da pođe na loptu. Perić je ostao i primio gol, iako Jović nije ni dotakao loptu.

I. C.

objavljeno: 03.03.2015.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.