Studenti iz inostranstva na praksi kod Palme

Izvor: Kurir, 08.Jul.2012, 14:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Studenti iz inostranstva na praksi kod Palme

JAGODINA - Novosađanka Vanja Brankovan (26) koja studira u Austriji i Deni Georgijeva (22) iz Makedonije na stručnoj praksi su u Skupštini grada Jagodina i u Jagodinskoj pivari u okviru projekta "Upoznaj državu Srbiju".

Praksu su počele 2. jula, a u Jagodini će boraviti do 23. jula gde će imati prilike da nauče kako funkcioniše lokalna samouprava >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << i kako se vodi jedna kompanija.

Vanja, koja je na magistarskim studijama u Beču i Deni koja studira informatiku u Skoplju, su zadovoljne praksom u jagodinskoj Gradskoj upravi. "Dobile smo plan rada tako da svaki dan idemo u drugo odeljenje u skupštini grada. Sviđa mi se što ovde studenti, đaci, porodilje i stari imaju razne vrste povlastica.

Ni u Beču toga nema", kazala je Vanja. Poslednje nedelje boravka u Jagodini, Vanja i Deni provešće u Jagodinskoj pivari. Vanja kaže da bi nakon magistarskih studija volela da ostane i radi u Beču, gde živi poslednje tri godine, a Deni želi da nađe posao u Beogradu jer joj je majka odatle. Uslovi za prijavu na konkurs bili su da kandidati govore, pišu i čitaju srpski jezik i da se trenutno nalaze na osnovnim, postdiplomskim ili na specijalizaciji u inostranstvu. Ivan Radak iz Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj kaže da ove godine ima 18 studenata iz dijaspore i to iz Austrije, Švajcarske, Italije, Makedonije, SAD, Velike Britanije i Švedske koji praksu obavljaju u 12 gradova i opština - u Beogradu, Kragujevcu, Vranju, Jagodini, Užicu, Bajinoj Bašti, Bečeju, Kikindi, Novom Bečeju, Paraćinu, Pirotu i Rumi. "Opštine i kompanije smo birali tako što smo ih najpre obaveštavali da sprovodimo ovaj projekat pa su se zainteresovani nama javljali da žele da ugoste studente. Studentima je obezbeđen smeštaj i ishrana", kazao je Radak.

Od ostalih gradova Pomoravskog okruga, u projekat se uključio još i Paraćin. Studentkinja iz Švajcarske obavljaće praksu u opštini i u kompaniji Holcim. Kada je reč o prvom konkursu, u avgustu prošle godine, u Srbiji je boravilo 19 studenata iz Italije, Francuske, SAD, Kanade, Nemačke, Slovačke, Austrije i drugih država, koji su praksu obavili u 18 lokalnih samouprava. Projekat "Upoznaj državu Srbiju" drugu godinu za redom sprovodi Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED) u saradnji sa Ministarstvom vera i dijaspore i uz podršku Telenora i Aerodroma "Nikola Tesla". Cilj je da se studenti iz dijaspore motivišu da se vrate u zemlju i znanje i iskustvo stečeno u inostranstvu iskoriste za dobrobit lokalnog ekonomskog razvoja.

Nastavak na Kurir...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.