Izvor: B92, Tanjug, 04.Dec.2008, 14:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Škola vratila molbu zbog ijekavice

Jagodina -- Pedagogu osnovne škole u mestu kod Jagodine školski odbor odbio je jednu molbu jer je napisana ijekavicom, odnosno na "nerazumnom jeziku".

Pedagog-psiholog u Osnovnoj školi "Vuk Karadžić" u Glogovcu, kod Jagodine, Nevenka Milošević, obratila se molbom, napisanom na ijekavici, školskom odboru da joj isplati putne troškove. Dobila je odgovor da se "obrati ponovo, ali na zvaničnom službenom jeziku Srbije da škola ne bi bila izložena trošku za plaćanje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << tumača".

Miloševićeva, koja se rodila u Nikšiću, a dugo godina živi u Jagodini i ima porodicu, od Narodne kancelarije predsednika Srbije i Ministarstva prosvete, posle ovakvog odgovora, zatražila je da je zaštite i omoguće zakonsko pravo da koristi ijekavicu.

Ona je bila i direktor ove škole od 2001. do 2006. godine.

"Obratila sam se školskom odboru da mi isplati putne troškove od juna, koji mesečno iznose 4.000 dinara, i dobila odgovor da moj zahtev nije uzet u razmatranje pošto je pisan na nerazumnom jeziku".

"Zamoljena sam da se obratim ponovo, ali na zvaničnom službenom jeziku Srbije, kako škola ne bi bila izložena trošku plaćanja tumača i da bi školskom odboru bilo omogućeno da zahtev uzme u razmatranje", rekla je ona novinarima.

U Srbiji, prema Zakonu o službenoj upotrebi jezika i pisma, službeni jezik je srpski, ekavski ili ijekavski, objasnila je Miloševićeva.

Ona je napomenula da sa školom ima problema od juna 2006. godine kada je podnela ostavku na dužnost direktora. Međutim, dobila je i otkaz u februaru 2007. godine "zbog osnovane sumnje da je zloupotrebila službeni položaj i falsifikovala službenu ispravu".

"Sa rukovodstvom škole sudim se više od dve godine i do sada sam dobila pet pravosudnih presuda, među kojima i onu po kojoj sam vraćena na posao", rekla je Miloševićeva.

Direktor škole Dragan Mihajlović nije želeo da komentariše odluku školskog odbora, uz napomenu da sa njom nema veze, a predsednik tog odbora, koji je potpisao odluku, novinarima je jednostvano odgovorio: "Neću".

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Zbog "nerazumne ijekavice" odbili isplatu putnih troškova

Izvor: Kurir, 04.Dec.2008

JAGODINA, 4. decembra (Tanjug) - Pedagog-psiholog u Osnovnoj školi "Vuk Karadžić" u Glogovcu, kod Jagodine, Nevanka Milošević, obratila se molbom, napisanom na ijekavici, školskom odboru da joj isplati putne troškove i dobila odgovor da se "obrati ponovo, ali na zvaničnom službenom jeziku Srbije...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.