Izvor: Blic, 05.Dec.2009, 06:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Palma bez dozvole poklanja zemljište

Dragan Marković Palma, gradonačelnik Jagodine, najavio je juče da će 8. ili 9. decembra ugostiti visoke funkcionere grada Moskve i ruske privrednika kojima će, uz koridor 10, ponuditi na poklon 3,5 hektara vrednog zemljišta. On za "Blic" kaže da neće tražiti odobrenje Vlade, iako samo uz njenu saglasnost može da poklanja zemljište.

Kako je rekao, dva hektara u industrijskoj zoni uz koridor 10 pokloniće gradu >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Moskvi, dok će 1,5 ustupiti Privrednoj komori ovog grada.

- Siguran sam da će ruski privrednici ispoštovati naš kriterijum da zaposle 23 radnika po hektaru zemljišta. Očekujem da će zaposliti više radnika, nego što je uslovima za dodelu zemljišta propisano. Jedan ruski privrednik zainteresovan je za izgradnju firme na 1,5 hektara gde bi zaposlio preko 100 radnika - rekao je Dragan Marković.

On se, međutim, i dalje oglušuje o Zakon o uređenju prostora i izgradnji, u kome stoji da se "otuđenje ili davanje u zakup građevinskog zemljište u javnoj svojini sprovodi javnim nadmetanjem ili prikupljanjem ponuda javnim oglasom po tržišnim uslovima". Zemljište se može dati i besplatno, ali samo uz prethodno odobrenje Vlade. Palma za "Blic" kaže da će ispoštovati zakonsku proceduru, ali da od Vlade neće tražiti odobrenje.

- Šta će mi Vladino odobrenje - kaže Palma.

Na pitanje "Blica" kakva je to zakonska procedura koju će da ispoštuje, kratko je odgovorio:

- To se vas ne tiče.

Ministar životne sredine i prostornog planiranja Oliver Dulić juče nije bio dostupan za komentar. On je, međutim, nedavno u izjavi za "Blic" poručio Palmi da je svako poklanjanje zemljišta bez odobrenja Vlade krivično delo.

- Savetovao bih Palmu, ali i ostale gradonačelnike, da sačekaju uredbu Vlade po kojoj će po bržoj proceduri moći da poklone zemljište. I tada će to, međutim, biti moguće ako se radi o strateškom investitoru, i to uz saglasnost Vlade Srbije. Dobro je što to još nije učinio, nego je samo obećao. U suprotnom, to bi bilo krivično delo - rekao je tada ministar Oliver Dulić.
Pogledaj vesti o: Jagodina

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.