Nova arheološka otkrića u Jagodini

Izvor: Vesti-online.com, 18.Jun.2010, 12:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nova arheološka otkrića u Jagodini

Prilikom kopanja temelja za jednu zgradu, u Jagodini su pronađena tri hrišćanska groba i u njima tri skeleta stara nekoliko stotina godina, javila je televizija B92. Takođe su pronađeni i ostaci praistorijskih kuća koji datiraju iz perioda oko 1.300 godina pre nove ere, izjavio je direktor Zavičajnog muzeja u Jagodini Zoran Petrović.

Arheolozi Zavičajnog muzeja Jagodine i Zavoda za zaštitu spomenika kulture Kragujevac našli su i nekoliko keramičkih posuda, od kojih su >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << neke cele", dodao je Petrović.

Areheolog Zavičajnog muzeja Smiljana Dodić, napominje da je reč o poznatom arheološkom lokalitetu, na kome su vršena iskopavanja šezdesetih godina prošlog veka. Ona je dodala da je značajno i to što je presečen praistorijski sloj, jer su otkriveni objekti iz perioda prelaza iz bronzanog u gvozdeneo doba.

Na lokalitetu, gde su pronađeni ostaci praistorijskih kuća, postavljene su dve sonde.

Arheolog i praistoričar Sonja Perić navela je da su pronađene kuće jako dobro izgrađene, sa tragovima pruća i kolja. "Još nismo stigli do nivoa poda, jer je taj deo sonde uništen ukopavanjem pokojnika", rekla je Perić, koja je i kustos muzeja.
Pogledaj vesti o: Jagodina

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.