Najviše interesovanja za Muzej voštanih figura

Izvor: Blic, 12.Maj.2008, 08:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Najviše interesovanja za Muzej voštanih figura

JAGODINA - Pored postojećih turističko-sportskih lokacija - gradskog parka „Đurđevo brdo", zoo-vrta, akva-parka, skejt parka, teniskih i sportskih terena, jagodinski turističko-sportski kompleks „Đurđevo brdo" odnedavno je bogatiji za jednu atraktivnu lokaciju - Muzej voštanih figura. Za prvih pet dana rada taj muzej obišlo je 9.000 posetilaca. A za ulazak u prostorije u kojima su smeštene voštane figure čekalo se u redu po pola sata.



Voštane >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << figure su poklon profesora Vladimira Tomčića i nalaze se u novoizgrađenom prostoru površine 400 kvadrata. Izloženo je 29 figura, a još 10 iz kompletne kolekcije biće postavljeno u narednih mesec dana.

- Muzej je šesti ove vrste u Evropi, ali jedini u kome su predstavljene figure iz naše istorije, kulture, sporta, a uskoro i šou-biznisa. Za najveći broj posetilaca to će biti čas istorije - ističe dosadašnji vlasnik figura, sada u funkciji savetnika muzeja, profesor Vladimir Tomčić.

Za dvadeset dana u muzeju će biti postavljena figura počasnog građanina Jagodine Vuka Bojovića, a uskoro treba očekivati i figure folk zvezde Svetlane Cece Ražnatović i pokojnog makedonskog pop pevačaTošeta Proeskog. Muzejska postavka je smeštena u tri sale - u dve su izložene figure, a u trećoj je radionica za izradu i popravku voštanih figura.

- Pored nove atrakcije Muzeja voštanih figura, turističko-sportski kompleks čine gradski park „Đurđevo brdo", koji je kompletno rekonstruisan pre tri godine i podseća na neku od evropskih banjski oaza. Na Letnjoj sceni u tom parku svakog vikenda u toku sezone okupi se više hiljada građana. Neposredno uz park nalazi se Zoo-vrt „Tigar", sa oko 300 egzotičnih životinja, i on trenutno, zbog mnogobrojnih ekskurzija učenika i penzionera, privlači najveću pažnju posetilaca iz Srbije - kaže direktorka Turističke organizacije Milena Anđelković.

U zoo-vrtu tokom prvomajskih praznika boravilo je preko 7.000 posetilaca sa plaćenim kartama. U gradskom parku „Đurđevo brdo" poznata glumica Snežana Savić 1. maja otvorila je treću sezonu na Letnjoj sceni. Prošle godine na Letnjoj sceni organizovano je 60 koncerata i glumačkih predstava. Svakog vikenda, od petka do nedelje, od početka maja do kraja septembra, Letnja scena, smeštena ispod krošnji stoletnih stabala, okuplja veliki broj poznatih umetnika, koji su pravi magnet za publiku.

- Akva-park je takođe deo tog kompleksa i prošle godine bio je najveća turistička atrakcija u ovom delu Srbije. Dnevna poseta u vrelim letnjim danima iznosila je i do desetak hiljada građana iz cele Srbije. Pred 1. maj otvoren je prvi skejt park u Srbiji za ljubitelje ekstremne vožnje bicikla, rolera i skejbordova. U blizini akva-parka završava se izgradnja hotela od 100 ležajeva, a za avgust je planirano otvaranje novog fudbalskog stadiona sa 12.000 mesta i tri pomoćna terena. Stadion ispunjava sve najstrože standarde za odigravanje utakmica koje organizuje UEFA. Tu su i tri otvorena i jedan zatvoreni teniski teren, kao i otvoreni fudbalski teren sa veštačkom travom. Sportska hala sa 3.500 mesta stecište je svih sportova u gradu. U okviru tog kompleksa u toku je završetak pravoslavnog hrama posvećenog svetoj Petki - navodi Milena Anđelković. Na planini Crni vrh 1. decembra biće otvoren ski-centar, koji će imati dve staze dužine 1.000 metara i uspinjače. Od najave izgradnje tog ski-centra, aru zemlje na tom području skočila je vrednost sa 10 na 1.000 evra. A pre početka izgradnje turističko-sportskog kompleksa, ar zemlje prodavan je na toj lokaciji za 300 evra. Promenom u ekstra zonu, ar košta 3.000 evra, pa je zatim zbog velike zainteresovanosti investitora na licitaciji postignuta cena od 7.000, a na poslednjoj licitaciji cena od čak 10.000 evra.

Ulaznice

Ulaznice za ulazak u zoo-vrt, muzej i akva-park za odrasle koštaju 150 dinara, a za decu 100. Sav prihod od ulaznica namenjen je za pomoć deci i starim licima, kao i za izgradnju infrastrukture.

Grad muzeja

Pored Muzeja voštanih figura, Jagodina je jedini grad na Balkanu u kome se nalazi Muzej naivne i marginalne umetnosti. Tu su izložena dela najpoznatijih umetnika sa Balkana. Zavičajni muzej čuvar je istorije grada, a u parku pored tog muzeja prošle godine postavljena je bista kneginje Milice, koja je prva u pisanim dokumentima pomenula ime Jagodine.

Manastir Jošanica

Manastir Jošanica iz 14. veka nalazi se na desetak kilometara od Jagodine i jedan je od sledbenika Moravske škole graditeljstva. U gradu se nalaze dve crkve iz 19. veka - Svetih apostola Petra i Pavla i Svetog arhanđela Mihajla.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.