Nagrada „Živojin Pavlović” Miroslavu Dimitrijeviću

Izvor: Politika, 23.Avg.2012, 12:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nagrada „Živojin Pavlović” Miroslavu Dimitrijeviću

JAGODINA - Književnu nagradu „Živojin Pavlović” za najbolju knjigu proze pisca iz Jagodine i Pomoravlja za prošlu godinu, dobio je književnik i novinar Miroslav Dimitrijević iz Paraćina za roman „Čuvari tajnog blaga”, izjavio je danas Tanjugu predsednik žirija književnik i novinar Bajo Džaković.

Odluka žirija je bila jednoglasna, a u konkurenciji je bilo 20 proznih dela. Knjiga je objavljena u izdanju Udruženja sveslavenske učenosti u Beogradu.

Reč >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << je o četvrtom romanu Dimitrijevića i „prvom romanu na srpskom jeziku koji govori o Keltima”, objasnio je Džaković.

Roman je odmah po objavljivanju, ne samo zbog odrednice „ekstra roman” kako ga je imenovao izdavač, izazvao pažnju književne javnosti, kazao je Džaković.

U obrazloženju žirija se navodi da je reč o romanu „o Keltima i Univerzumu, koji na poseban, izuzetno zanimljiv način govori o misterioznim čuvarima tajnog blaga Kelta na planini Jahor”.

Nagrada „Živojin Pavlović” ustanovljena je 2002. godine, u spomen na jednog od najistaknutijih srpskih romansijera, pripovedača, esejiste i filmskog reditelja druge polovine prošlog veka Živojina Pavlovića (1933 - 1998), koji je mladost proveo u Jagodini.

Pavlović je autor dela: „Krivudava reka”, „Dve večeri u jesen”, „Cigansko groblje”, „Ubijao sam bikove”, Kriške vremena” (zbirka pripovedaka), „Divlji vetar”, „Ispljuvak pun krvi”...

Većina Pavlovićevih filmova ima antologijski značaj u okviru srpske i svetske kinematografije: „Povratak”, „Buđenje pacova”, „Kad budem mrtav i beo”, „Zaseda”, „Zadah tela”, „Do viđenja u sledećem ratu”...

Nagrada se dodeljuje pod pokroviteljstvom Skupštine grada Jagodine, a sastoji se od novčanog iznosa i unikatne povelje a biće dodeljena polovinom septembra, na posebnoj svečanosti u Književnom klubu „Đura Jakšić” u Jagodini. 

Tanjug

objavljeno: 23.08.2012.
Pogledaj vesti o: Jagodina

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"Živojin Pavlović" Miroslavu Dimitrijeviću

Izvor: Kurir, 23.Avg.2012

Nagradu dobio za roman "Čuvari tajnog blaga"..JAGODINA - Književnu nagradu "Živojin Pavlović" za najbolju knjigu proze pisca iz Jagodine i Pomoravlja za prošlu godinu, dobio je književnik i novinar Miroslav Dimitrijević iz Paraćina za roman "Čuvari tajnog blaga", izjavio je predsednik žirija...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.